Politică

PSD se gandeste la o alianta postelectorala cu PNL, dar anunta ?o campanie negativa"

12.08.2004, 00:00 15



PSD nu exclude o alianta cu PNL dupa alegerile locale iar, inaintea scrutinului general din noiembrie, are in vedere incheierea unei intelegeri preelectorale cu PUR. In pofida acestor intentii partidul de guvernamant anunta ca va recurge la campanie electorala negativa, anume atacarea adversarilor politici. Cel care a vorbit despre aceste schimbari in strategia electorala a PSD este Nicolae Vacaroiu, membru in Biroul Coordonator, forul executiv al partidului. Conducerea PSD nu s-a pronuntat ieri asupra declaratiilor facute de presedintele Senatului.



Nicolae Vacaroiu nu a exclus, marti seara, o alianta postelectorala PSD-PNL. "In ceea ce priveste o alianta cu PNL, pot sa va spun ca dupa alegeri totul e posibil. Singurul partid cu care excludem orice colaborare este PRM", a afirmat Vacaroiu, conform Mediafax. Declaratiile lui Vacaroiu arata o schimbare de strategie a partidului de guvernamant in ceea ce priveste politica de aliante. In urma cu doua saptamani, presedintele partidului, Adrian Nastase, spunea ca este exclusa o alianta preelectorala cu PNL, PD si PRM, dar admitea ca partidul are nevoie de sprijinul altor formatiuni, in pespectiva guvernarii, intrucat singur nu va obtine majoritatea parlamentara.



Calculele electorale ale liberalilor difera de cele ale PSD. Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu a respins ieri "categoric" ideea unei colaborari pre sau post electorala cu partidul de guvernamant. "Din punctul nostru de vedere, o alianta cu PSD, in orice forma, este imposibila", spune Popescu-Tariceanu. La randul sau, Alianta PNL-PD incearca sa-si gaseasca eventuali parteneri de guvernare. Sunt avute in vedere UDMR si PUR, formatiuni cu care liberalii si democratii au avut mai multe discutii in acest sens. Cele doua formatiuni arbitru, UDMR Si PUR, negociaza in acelasi timp cu PSD.



Marti seara, Nicolae Vacaroiu a dat detalii despre negocierile cu PUR, aratand ca ar fi vorba despre o alianta preelectorala. Surse din partidul de guvernamant afirma cu PUR negociaza liste comune cu PSD, la fel ca in anul 2.000, si incearca sa obtina 5% din locurile eligibile pentru Parlament.



Nicolae Vacaroiu, unul dintre putinii lideri emblematici ai partidului ce si-au mentinut pozitia in conducerea executiva dupa schimbarile determinate de rezultatele alegerilor locale, a vorbit si despre strategia de campanie electorala a PSD. Desi da semnale ca ar dori un parteneriat dupa alegeri cu PNL, PSD continua sa-i atace pe liberali. "La alegerile locale am mers pe campanie pozitiva. Nu se va intampla acelasi lucru si in campania pentru generale. Nu avem incotro, trebuie sa recurgem la campania negativa, la adresa celor care se cred mari democrati Si au uitat jaful de cand au fost la guvernare", argumenteaza Vacaroiu. Intrebat pana unde poate merge ideea de campanie negativa, el a raspuns: "Nu poti sa-l lasi pe Stolojan sa faca afirmatii necontrolate despre comunistii din PSD, ca si cum el s-ar fi nascut in 1990. (...) S-a trezit peste noapte liberal. Se ridica mari semne de intrebare privind calitatea omului. N-a stiut niciodata economie Si nici nu mai are timp s-o invete. Uitati-va la situatia dezastruoasa in care este Republica Moldova, de care Stolojan a raspuns cat a fost la FMI".



Declaratiilor lui Vacaroiu i-a replicat ieri purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD. Calin Popescu-Tariceanu afirma ca ceea ce a spus Vacaroiu este un preambul la ceea ce isi propune PSD, anume "o campanie electorala axata exclusiv pe calomnii" la adresa opozitiei. In opinia lui Tariceanu, PSD este gata sa recurga la orice fel de mijloace pentru a-si discredita competitorii politici, fapt demonstrat la alegerile locale. "Constatam ca PSD, prin vocea lui Nicolae Vacaroiu, a inceput deja tirada comentariilor deplasate la adresa liderilor Aliantei D. A. PNL - PD, fapt care nu dovedeste decat disperarea care a cuprins actuala putere in fata perspectivei de a fi din nou sanctionata de electorat", considera Popescu-Tariceanu.



In palalel cu semnalele ce indica intentii de schimbare a strategiei electorale, in interiorul PSD au loc miscari intense pentru inscrierea pe listele electorale pentru Parlament. Anghel Iordanescu, antrenorul echipei nationale de fotbal, a facut ieri publica, intr-un interviu Mediafax, intentia de a candida pentru un mandat parlamentar, pe listele partidului de guvernamant din judetul Ilfov. Nu a precizat daca pentru Senat sau Camera Deputatilor, dar s-a aratat increzator in "victoria" in alegeri a partidului. Pentru a patrunde pe listele electorale, Iordanescu va trebui sa treaca "filtrul" alegerilor preliminare. La alegerile locale, Iordanescu a fost ales consilier judetean dar a renuntat la acest mandat, spune el, din cauza unor angajamente anterioare luate in fotbal si - era perioada Campionatului Mondial si trebuia sa plece in Portugalia.



La Parlament se gandeste si un fost membru mediatizat al PSD, Nicolae Mischie, fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Mischie a spus ieri ca se gandeste sa candideze pentru un mandat parlamentar, dar ca independent, intrucat "multi oameni il opresc pe strada si ii cer sa nu renunte la viata politica".



Nicolae Mischie a demisionat din PSD dupa ce partidul l-a suspendat din functia de lider al filialei Gorj motivand ca aduce prejudicii de imagine PSD din cauza acuzatiilor de coruptie de care este suspectat.



Aspirantii la un fotoliu parlamentar in PSD mai au la dispozitie sapte zile pentru a-si anunta candidatura la alegerile preliminare, scrutin intern in baza caruia vor fi desemnati candidatii pe locurile eligibile. Multi dintre aspiranti se lovesc de conditia impusa de partid: strangerea a minimum 1.000 de semnaturi de sustinere. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO