Politică

PSD pregateste o motiune simpla

15.03.2005, 00:00 10


PSD va initia la Camera Deputatilor o motiune simpla in care va denunta "presiunile politice" exercitate de actuala putere asupra reprezentantilor fostului partid de opozitie in administratia publica locala. Sunt aceleasi acuzatii aduse de fosta opozitie guvernarii PSD. Decizia a fost luata ieri de conducerea PSD.


Vicepresedintele PSD, Ioan Solcanu, a afirmat ca exista la partid exemple din 32 de judete, cazuri privind demiterea sau demisia unor sefi ai serviciilor descentralizate pe criterii politice. "Presiunea este mai mare asupra presedintilor consiliilor judetene. Sunt sicane si alte mijloace pentru a-i pune in defensiva", a sustinut Solcanu. Dintre cei 41 de presedinti de consilii judetene, 19 apartin PSD.


Textul motiunii va fi inregistrat la Camera Deputatilor saptamana viitoare.


Raspunzand unei intrebari, Ioan Solcanu a precizat ca nu s-a pus in discutie posibilitatea ca PSD sa solicite si sprijinul PRM, redenumit Partidul Popular Romania Mare, pentru initierea acestei motiuni. "Vom medita daca este cazul sau nu sa o facem", a spus el.


Motiunea simpla nu are efecte asupra stabilitatii guvernului. Este un demers prin care se lanseaza un avertisment si se pune in dezbatere o anumita problema. In cazul de fata presiunile exercitate in administratia publica locala. Sunt aceleasi acuzatii repetate ciclic in timpul fostei guvernari de opozitia de la acea vreme, PNL si PD. Liberalii si democratii denuntau presiunile exercitate de PSD asupra functionarilor publici si alesilor opozitiei din administratia publica locala.


In acelasi timp, demersul PSD poate fi interpretat ca o replica la declaratiile unor lideri ai actualei puteri. De pilda, Emil Boc, presedintele PD, afirma ca mai multi reprezentanti ai PSD in administratia locala incearca sa-si pastreze functiile transferandu-se politic de la PSD la PUR. Acesta a fost un argument pentru Emil Boc si alti reprezentanti ai Aliantei sa pledeze pentru modificarea legii functionarului public. Mai exact, statutul de functionar public al sefilor de servicii deconcentrare sa fie inlocuit cu cel de personal contractual de management pe durata celor patru ani ai mandatului. Aceeasi durata precum mandatul politic.


Ieri, Emil Boc a anuntat ca guvernul va cere acordul Comisiei Europene pentru aceasta modificare. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO