Politică

PSD declanseaza goana dupa candidati

10.06.2003, 00:00 10

De mai multa vreme PSD anunta ca lucreaza la strategia pentru alegerile din 2004.
Din multe motive cautarile partidului de guvernamant nu au ajuns la un rezultat. Nu se stie deocamdata, daca prezidentialele vor fi decalate de parlamentare. Nu se stie daca alegerile pentru Senat vor fi uninominale iar pentru Camera alegeri pe liste - intentie exprimata de partidul de guvernamant. Cu doi ani inainte de alegeri, candidatul PSD pentru presedintie este o necunoscuta, fapt cumva de inteles stiind ca singurul lider PSD care a intrat in lupta pentru Cotroceni a fost, dintotdeauna, Ion Iliescu.
In cazul in care alegerile vor fi decalate, PSD va trebui sa prezinte o personalitate politica puternica pentru fotoliul de la Cotroceni dar si o alta, la fel de puternica, despre care sa se stie ca va ocupa functia de prim ministru. Cautarile PSD au si o alta explicatie: Ion Iliescu. Nicolae Vacaroiu a anuntat, saptamana trecuta, ca el se va intoarce, dupa expirarea mandatului, in fruntea PSD, ca presedinte. Daca acest lucru se va intampla, el va avea totusi doar o functie politica. Ce se observa, in aceasta ipoteza,  este ca PSD nu are o a doua personalitate puternica care sa-l secondeze pe Adrian Nastase, asa cum s-a intamplat, in alegerile trecute, cu tandemul Iliescu - Nastase. Iar pentru cele doua posturi importante in stat - presedinte si prim ministru - nu este de ajuns un singur om, fie el si Adrian Nastase.



Nastase: mai degraba presedinte
Numele lui Adrian Nastase a fost, de mai multe ori pronuntat in momentul in care a venit vorba de candidatul PSD la presedintie. Un alt candidat ar putea fi Mircea Geoana, si el intrat in jocul speculatiilor, necofirmate dar nici dezmintite de partidul de  guvernamant. In fapt, spune analistul Dan Pavel acesta este o strategie, intrucat PSD "vrea sa testeze reactiile" fata de o propunere sau alta. "Au foarte multe ipoteze concurente. De pilda, pentru locale, merg pe foarte multe sondaje de opinie si in functie de acest portret robot, vor stabili candidaturile." Daca Iliescu va dori sa se intoarca in partid, intr-o functie executiva, cum anticipa Vacaroiu, lucrurile s-ar putea limpezi mult iar varianta candidaturii lui Nastase ar fi cea mai convenabila pentru toata lumea. "Cred ca Nastase va alege sa candideze la presedintie si va face rocada cu Ion Iliescu", afirma Dan Pavel. In fapt, functia de sef al statului nu este o varianta chiar rea pentru Nastase intrucat, chiar daca, de multe ori se afirma ca prerogativele presedintelui nu sunt foarte mari sau sunt mai degraba onorifice, lucrurile nu stau deloc asa: presedintele controleaza serviciile secrete si armata si are un cuvant greu de spus in numirea guvernului. Mai mult, se stie ca intr-o republica semiprezidentiala cum este Romania, centrul puterii se deplaseaza, fie spre guvern fie spre presedintie, in functie de influenta pe care o exercita seful statului in formatiunea care l-a propulsat. Or, nu se poate spune ca Nastase nu are influenta in PSD. In ceea ce il priveste, Ion Iliescu nu si-a facut niciodata publice intentiile sale dupa incheierea mandatului. Tot ce a spus el a fost ca va ramane "activ politic" iar daca se va intoarce in PSD nu va ocupa o functie executiva. O ipoteza tulbure lansata de presedinte a fost ca, la momentul in care va fi pus in situatia sa opteze, ar fi posibil ca PSD sa nu mai fie "compatibil" cu fondatorul si mentorul sau.



PSD, avantajat de alegerile decalate
PSD si-a exprimat intentia de a decala alegerile prezidentiale de cele parlamentare - primele urmand sa se desfasoare in noiembrie 2004 iar cele generale, in martie 2005. Atata vreme cat Ion Iliescu a constituit locomotiva partidului, PSD nu a vrut sa auda de aceasta idee. "Cel mai mult i-ar fi convenit organizarea alegerilor parlamentare (anticipate) anul acesta, lucru care ar fi dus la decalarea alegerilor pentru ca in discutie nu ar fi fost mandatul lui Ion Iliescu. Pana in 2004, PSD are destul timp sa se erodeze. Dar si in cazul alegerilor la termen, pentru PSD este mai avantajos sa decaleze alegerile, pentru ca, in functie de rezultatele obtinute la prezidentiale, are timp sa faca ajustari de strategie", afirma Pavel.



Singur sau in coalitie?
Cand PSD a propus, in iarna, organizarea de alegeri parlamentare anticipate, a motivat ca, astfel, doreste sa asigure stabilitatea si continuitatea actului de guvernare in vederea integrarii in UE, in orizontul lui 2007. Substratul este, insa, altul. Orice guvernare erodeaza imaginea guvernantilor iar PSD, care si-a propus ca in 2004 sa obtina peste 50% din voturi si sa administreze singur treburile tarii, stie asta. Situat in sondaje cu peste 50%,din optiunile de vot, la vremea in care a facut aceasta propunere, partidul de guvernamant si-ar fi putut indeplini "planul", daca reusea sa convinga de justetea demersului sau. Este mult prea devreme pentru un pronostic privind rezultatul unui vot, in 2004. De asemenea este devreme pentru a vorbi de aliante electorale si sustineri reciproce pentru un candidat sau altul. De altminteri, asa cum arata acum scena politica, PSD nici nu ar avea cu cine face o alianta electorala. UDMR merge singur in alegeri, cu PRM nu se pune problema, iar PD si PNL par mai interesate de o alianta intre ele. "Nu vad nici un partid cu care PSD sa faca o alianta. De altfel, nici nu cred ca se pune problema. PSD este un partid mare si se bazeaza pe fortele proprii", spune Pavel.
Decalate sau nu, este greu de crezut ca alegerile vor propulsa PSD peste pragul de 50%, astfel incat sa guverneze singur. O alianta postelctorala este, in acest caz, varianta cea mai probabila, chiar daca liderii PSD refuza o ia in calcul, in acest moment. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO