Politică

PSD crede ca, alaturi de PC, poate castiga alegerile si impune premierul

PSD crede ca, alaturi de PC, poate castiga alegerile si impune premierul

Geoana spune ca s-a asigurat ca PC nu va mai "trada" PSD ca in 2004

18.04.2008, 21:02 14

Intrebarea care asteapta raspunsul este cat de benefic este acest mariaj intre un partid puternic, cum este PSD, si unul care aproape ca nu conteaza, asemenea PC.
Ar fi facut PSD acest pas, daca la legislativele din toamna partidele ar fi acceptat votul uninominal (majoritar uninominal intr-un tur sau doua de scrutin), in care alesii sa fie decisi direct? Aceasta alianta reprezenta singura sansa a PC de a intra in Parlament, spun analistii politici. La discutarea legii electorale partidele nu au acceptat decat pe jumatate votul uninominal - intra direct in Parlament acei oameni care obtin in circumscriptiile uninominale 50% plus unul din voturi, restul voturilor urmand sa fie impartire proportional de partide -, dar pragul electoral de 5% nu ar fi permis PC sa beneficieze de acest lucru.
Analistii arata ca, in cazul votului uninominal pur, partidele mici (drept urmare si PC) ar fi fost cu siguranta eliminate din cursa, dar ca nici actualul sistem nu le ofera prea mari sanse in afara unor intelegeri profitabile, de felul celei incheiate de PC. "Alianta dintre PSD si PC este practica si mediatica (familia sefului de facto al PC, Dan Voiculescu, detine trustul de presa Intact - n.n.). PC va obtine si el ceva, probabil ca, in colegiile uninominale unde conservatorii au ceva sanse, PSD va propune un candidat mai moale. Dar sa nu va inchipuiti ca pesedistii si mai ales adversarii lor vor tacea din gura. Eu vad mai degraba o fuziune prin absorbtie intre cele doua partide dupa alegerile locale, care vor stabili si ponderea reprezentarii PC pe listele legislative comune pentru ca aceasta fuziune este singura sansa a PC de a iesi onorabil din scena", spune profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu, care a sustinut introducerea votului uninominal majoritar.
La localele din 2004 PC a obtinut peste 6 procente. "Nu va mai obtine atat. Atunci au putut negocia cu PSD (conservatorii au intrat in Parlament pe listele PSD - n.n.). Au negociat cele sase procente plus televiziunea. Acum nu prea mai au ce sa negocieze", sustine analistul politic Stelian Tanase.
Profesorul de stiinte politice Cristian Preda (actualmente consilier prezidential) afirma ca votul majoritar uninominal in doua tururi propus de presedinte, dar respins de partide, ar fi avut avantajul consolidarii celor doi poli traditionali ai politicii - stanga si dreapta. Mai mult, afirma el, asa cum se intampla in Franta (sistemul este a votului majoritar uninominal in doua tururi, in care intra, in turul doi toti candidatii care au obtinut peste 12,5% dintre voturi), ar fi permis si intelegeri in colegiile uninominale, in turul al doilea, intre stanga si dreapta pentru izolarea partidelor extremiste.
Stelian Tanase spune ca intelegeri politice de tipul celei dintre PSD si PC sunt posibile si in cazul votului majoritar uninominal, dar exista in acest ultim caz mai multa retinere atunci cand decizi sa lasi pe margine un om bun din partidul tau pentru a face loc unuia de la alt partid, indiferent ce avantaj sau expunere mediatica ti-ar oferi aceasta intelegere.
PSD este optimist si multumit de intelegerea facuta cu PC. Presedintele Mircea Geoana a declarat ieri ca scopul aliantei politice care va fi realizata de PSD si PC il reprezinta castigarea alegerilor si impunerea premierului de la PSD, precum si sprijinul pentru candidatul social-democrat la Presedintie la alegerile din 2009.
Intrebat daca alianta PSD-PC va include acordarea unui anumit numar de pozitii ministeriale pentru reprezentantii PC, in cazul castigarii alegerilor de catre cele doua partide, Mircea Geoana a declarat ca "nu este vorba despre o cota rezervata".
"Este pur si simplu scopul comun de a castiga alegerile si de a da viitorul prim-ministru de la PSD, de sprijin pentru candidatul la prezidentiale de la PSD", a aratat liderul PSD.
Referitor la raportul de forte intre cele doua formatiuni in noua alianta, Geoana a precizat ca acesta se va stabili in functie de rezultatul la alegerile locale.
"In functie de rezultatul de la alegeri, sa vedem care este raportul corect de forte in PSD si PC. Pana la urma, fiecare va trebui sa aiba ambitia si pretentia la ceea ce reprezinta din punct de vedere electoral", a spus Geoana.
Presedintele PSD a mai spus ca documentul semnat de PSD si PC "este o alianta politica, un alt animal din punct de vedere politic si legal", fata de fostul acord dintre social-democrati si conservatori.
PC isi va asigura intrarea in Parlament la alegerile legislative, odata cu semnarea protocolului cu PSD, care prevede ca PC va avea minimum 5% din candidatii eligibili ai noii aliante la scrutinul din toamna, au declarat surse parlamentare citate de Mediafax.
De asemenea, potrivit unor surse, protocolul va putea fi denuntat de oricare dintre parti cu argumentul ca au fost atacati in campania electorala candidatii unei formatiuni de catre candidatii celeilalte formatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO