Politică

PSD conduce intr-un sondaj al CURS. Alianta PNL-PD este la distanta mica

07.09.2004, 00:00 58

PSD conduce la o distanta mica de Alianta PNL-PD in ultimul sondaj de opinie al CURS, acest barometru fiind un semn ca rezultatul alegerilor din toamna este dificil de anticipat, potrivit directorul institutului, Sebastian Lazaroiu.
Daca alegerile ar fi acum, Adrian Nastase, candidatul PSD, ar castiga alegerile prezidentiale, cu 40% din voturi, in timp ce contracandidatul sau din partea Aliantei, Theodor Stolojan, ar avea 34%. Pe urmatorul loc, dar cu doar 14% din sufragii, s-ar situa liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, departe, in acest caz de a repeta performanta din anul 2000, cand a intrat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Pe locurile urmatoare ar fi, cu scoruri si mai mici, Lia Roberts (un candidat independent), cu 3% , la egalitate cu Codrut Seres (candidatul PUR, dar care ramane de vazut daca va ramane in cursa, dupa protocolul semnat de partidul sau cu PSD).
La alegerile parlamentare, CURS a identificat un scor de 39 de procente pentru PSD (mai putin asadar cu un procent decat candidatul la prezidentiale al formatiunii), iar Alianta ar avea 34% din voturi. Urmatorul plasat ar fi PRM, cu doua procente mai putin decat rezultatul pe care l-ar obtine candidatul sau la presedintie. Urmeaza, in sondajul CURS, la limita de intrare in Parlament, UDMR si PUR, cu cate cinci procente fiecare. UDMR a fost luata in calcul in varianta in care s-ar prezenta la urne ca unic reprezentant al comunitatii maghiare. Sub pragul de accedere in forul legislativ se plaseaza, in acest sondaj, PNG, partidul condus de omul de afaceri Gigi Becali, cotat cu 2%, si PNTCD, cu doar un procent.
Un amanunt important, in opinia directorului CURS, Sebastian Lazaroiu, este faptul ca exista un procent apreciabil, de circa 30%, al celor care fie nu s-au hotarat cu cine anume voteaza, fie chiar nu vor merge la urne. Indeobste, sociologia are o previziune pentru aceste cazuri - mai precis se aplica teoria potrivit careia procentele nehotaratilor se disipeaza conform cu ierarhia care este descrisa de catre optiunile celor care s-au hotarat cum voteaza. Nu si de data aceasta, sustine Sebastian Lazaroiu. Directorul CURS este de parere ca exista un decalaj de vizibilitate intre cele doua formatiuni care isi disputa primul loc la alegerile parlamentare. Ar fi valabila asertiunea, in opinia celui citat, si pentru alegerile prezidentiale. Argumentul ar fi ca in perioada in care a fost realizat sondajul PSD si Adrian Nastase au fost intens mediatizati, din perspectiva evenimentelor care au avut loc - alegerile preliminarii de la partidul guvernamental si lansarea candidaturii lui Adrian Nastase. astfel, Alianta a preferat, in acelasi interval, sa pastreze un tempo mai degraba asezat, fara iesiri publice si fara lansari de proiecte. Odata cu staqrtul campaniei electorale si cu apropierea de termenul la care vor avea loc alegerile, spune Lazaroiu, Alianta PNL-PD va intra in scena si ar fi posibil sa recupereze destanta in procente care o desparte acum de PSD.
Un alt argument al directorului CURS ar fi si acela ca tema cea mai importanta a campaniei electorale, la capitolul dezbatere, dar si interes al votantului, va fi coruptia, capitol la care, considera Sebastian Lazaroiu, PSD este dezavantajat de postura in care s-a aflat - fiind la guvernare, a fost si cel mai expus la acte de coruptie si la dezvaluiri in domeniu.
In orice caz, dupa parerea sociologilor, asiatam inm acest an la o competitie la care nu se poate pronostica rezultatul acestor alegeri, in conditiile in care multe depind si de mersul ca atare al acampaniei, de dinamismul ei, dar si de mobilizarea electoratului fiecareia dintre parti. Lazaroiu crede ca PSD a pierdut alegerile locale si pentru ca o parte semnificativa a electoratului sau traditional nu s-a dus la urne, or, toate mesajele transmise de Guvern in ultima vreme au aratat incercarea PSD de a-l atrage.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO