Politică

PSD cere o intalnire cu PNL pentru semnarea unui protocol inaintea consultarilor de la Cotroceni

04.12.2008, 18:27 13

PSD ia in calcul elaborarea si semnarea, cu PNL, a unui protocol in conformitate cu art. 36 din Legea partidelor politice, cu care sa se prezinte astazi la consultarile de la Cotroceni, prin care sa ii arate lui Traian Basescu ca PSD si PNL au format o majoritate parlamentara.

Surse din PSD au declarat ieri, citate de Mediafax, ca PSD urma sa initieze aseara consultari cu PNL pentru elaborarea si semnarea acestui protocol.
Potrivit acelorasi surse, o astfel de intelegere a existat si inainte de alegeri, insa PNL nu a fost de acord, in ultimul moment, sa fie facuta publica, mai ales ca PSD si PNL nu s-au inteles in privinta premierului. Potrivit acelei intelegeri, premierul ar fi trebuit sa fie o persoana neutra, in timp ce Geoana ar fi urmat sa fie presedinte al Senatului, iar Tariceanu presedinte al Camerei Deputatilor.
Conform surselor citate, o alta varianta discutata a fost cea in care Dan Voiculescu sa fie presedinte al Senatului, Calin Popescu-Tariceanu sa fie presedinte al Camerei, iar Mircea Geoana sa fie ministru de externe.
Pe langa negocierile cu PNL, PSD are in vedere si derularea in continuare a negocierilor cu PD-L.
Astfel, potrivit surselor mentionate, Miron Mitrea, cel care deruleaza negocierile cu PD-L, ar fi obtinut functia de presedinte al Senatului pentru sine, dar si functia de vicepremier pentru Mircea Geoana, nefiind exclusa nici o rocada intre cele doua functii si eventualii lor detinatori.
Aceleasi surse au apreciat ca, in eventualitatea in care intelegerea cu PD-L nu se va realiza, iar democrat-liberalii vor forma un guvern minoritar, acesta ar putea fi sustinut in Parlament de o parte a social-democratilor care au insistat pentru guvernarea impreuna cu PD-L.
Nu este exclus ca acesti sustinatori social-democrati ai unei aliante cu PD-L sa plece din PSD, fiind anticipate de asemenea, intr-un scenariu PSD in opozitie, PD-L la guvernare, si plecari ale unor alesi locali ai PSD catre PD-L, au mai aratat sursele citate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO