Politică

PSD cere demisia Guvernului si alegeri legislative anticipate

PSD cere demisia Guvernului si alegeri legislative anticipate

Mircea Geoana (stg.) a anuntat ca vremea in care sprijinea punctual guvernul a trecut

12.02.2008, 19:39 16

PSD a cerut ieri demisia de onoare a Guvernului condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu si alegeri anticipate, organizate eventual odata cu alegerile locale - aceasta fiind in opinia social-democratilor singura cale de iesire din criza politica.
"Se vor convinge si singuri (liberalii - n.n.) de necesitatea anticipatelor", a declarat seful social-democratilor, Mircea Geoana, care a anuntat ca partidul sau nu va mai vota in Parlament niciun proiect de lege al actualului Cabinet. Geoana a infirmat o intelegere intre PNL si PSD privind organizarea alegerilor anticipate odata cu cele locale. Surse din PSD, citate de Mediafax, au vorbit ieri despre o runda de discutii intre social-democrati si liberali in care acestia din urma s-ar fi declarat de acord cu alegerile inainte de termen. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat insa ca varianta antipatelor nu s-a discutat in PNL, adaugand ca, daca PSD doreste sa schimbe Guvernul are la indemana motiunea de cenzura. Totusi, PSD nu va depune deocamdata o motiune de cenzura impotriva Guvernului care sa urgenteze caderea Cabinetului si organizarea anticipatelor, a anuntat Geoana. El spune ca in decurs de o saptamana lucrurile se vor clarifica. Declaratiile de ieri ale PSD sunt cele mai clare de pana acum in privinta alegerilor inainte de termen.
Dupa ce a sustinut investitura Cabinetului Tariceanu II, PSD a depus in toamna trecuta o motiune impotriva Cabinetului, dar aceasta a esuat, insa la limita.
Maine un for largit de conducere al PSD va consfinti cele decise ieri de partid - preferinta pentru anti-cipate. Astazi PSD ar urma sa se consulte cu UDMR dupa ce aseara era asteptata o intalnire cu PC.
PNL, care conduce guvernarea, a evitat ieri o eventuala motiune de cenzura, optand pentru o remaniere guvernamentala (a retras-o pe Norica Nicolai din cursa pentru fotoliul de ministru al justitiei, dand curs solicitarii Curtii Constitutionale, propulsandu-l spre aceasta functie pe Teodor Melescanu care ii lasa locul la Aparare lui Radu Stroe) in locul unei restructurari. O restructurare guvernamentala ar fi presupus un vot al Parlamentului pentru noua configuratie a Guvernului si ar fi facut posibila aparitia unei motiuni de cenzura. Oricum PSD, ca si PD-L, anuntase ca nu va vota nicio restructurare propusa de premier.
Potrivit lui Geoana, partidului sau nu-i este de niciun folos sa sustina un guvern subred, avand in vedere ca acesta are o foarte slaba sustinere in Parlament.
"Romania se afla in blocaj total politic, institutional si constitutional. Suntem de fapt la finalul Aliantei D.A., la sfarsitul regimului Basescu-Tariceanu. Singura solutie e sa limpezim cerul politic, sa putem da Romaniei sansa unui nou inceput si singura solutie este aceea de a putea da romanilor dreptul fundamental de a-si putea alege conducerea pe care si-o doresc pentru anii care urmeaza", a argumentat Geoana.
Democrat-liberalii din PD-L au anuntat ca vor pune umarul la caderea Guvernului si vor sustine o eventuala motiune de cenzura.
Pentru a se ajunge la anticipate, primul pas este caderea Guvernului - fie prin adoptarea unei motiuni in Parlament, fie prin demisia primului-ministru care antreneaza caderea Cabinetului.
Daca Guvernul demisioneaza sau este demis, seful statului desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament (nu este cazul nostru) ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Legislativ.
Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO