Politică

PSD ar putea fi condus de o presedintie colegiala, dar si de un tandem

08.02.2005, 00:00 11

PSD examineaza posibilitatea schimbarii statutului, astfel ca partidul sa fie condus de un presedinte si un singur prim-vicepresedinte, dar nu elimina nici ideea ca partidul sa fie condus printr-o formula colegiala, .
In privinta variantei conducerii colegiale, aceasta ar putea insemna un Birou Politic format din cateva persoane fiecare dintre acestea urmand sa conduca prin rotatie, vreme de un an, partidul.



Conducere colectiva
Varianta conducerii colegiale nu este o idee noua, a fost evocata recent de vicepresedintele Mircea Geoana. Dar este pentru prima data cand ea a fost examinata cu seriozitate in conducerea partidului. S-a intamplat ieri in Delegatia Permanenta (o structra restransa de conducere) care s-a reunit pentru a discuta ce documente vor fi analizate la Biroul Executiv Central (BEx) care se va reuni maine. BEx-ul a fost convocat pentru a pregati Congresul din primavara care va alege o noua conducere.
In sedinta BEx va fi definitivata formula finala a statutului partidului care va fi supusa aprobarii Congresului. Multe dintre structurile care sunt stufoase vor capata, potrivit liderilor partidului, forme mai suple.
Vicepresedintele PSD, Sorin Oprescu, a declarat ca in sedinta de ieri au fost examinate alte doua proiecte de statut care vizeaza schimbari in ierarhia partidului.
Este vorba de o varianta cu un presedinte si un singur prim vicepresedinte si o alta, cu un presedinte si mai multi vicepresedinti, cum este in prezent. Acum PSD are nu mai putin de 17 vicepresedinti. Chiar daca va avea castig de cauza aceasta varianta, numarul vicepresedintilor  va fi sensibil redus.
Potrivit unor surse din PSD, idea unei conduceri colegiale a PSD se pare ca este sustinuta de grupul de la Cluj, care are deja un proiect de modernizare a PSD, in sensul descentralizarii deciziilor. Un numar de 14 filiale din Ardeal au semnat recent un document in care cer o mai mare autonomie pentru filiale. Deciziile importante pentru partid ar urma sa fie luate doar dupa consultarea filialelor si in urma unui vot unanim al acestora.



Tandemul
In ceea ce priveste varianta de conducere cu un presedinte si un prim vicepresedinte ea este agreata de Ion Iliescu, a fost apreciata drept buna de vicepresedintele Viorel Hrebenciuc si, recent, si de Adrian Nastase, care s-a pronuntat pentru o conducere in tandem - Iliescu-Nastase.
Formula a mai fost incercata o data si tot cand partidul se afla in opozitie - intre 1996 si 2000. Functia de prim vicepresedinte a fost creata special pentru Adrian Nastase dupa ce Ion liescu a pierdut cursa pentru Cotroceni in fata lui Emil Constantinescu si s-a intors in fruntea PSD. Adrian Nastase care era presedinte executiv a devenit prim vicepresedinte.  Din 1992 si pana in 1996 (Ion Iliescu era la Cotroceni)  partidul a functionat in formula presedinte executiv si presedinte de onoare, functie care era detinuta de Oliviu Gherman.
Intre variantele de modificare a stautului nu exista, potrivit lui Oprescu, varianta infiintarii functiei de presedinte de onoare. In privinta functiei de presedinte executiv, ea exista de facto (este detinuta de Octav Cozmanca), dar problema este ca nu exista in nomenclatorul de functii prevazute de statut.
Si probabil ca nici nu a fi infiintata, dupa cum au declarat mai multi lideri ai partidului. Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la sfarsitul saptamanii ca aceasta fuctie nu-si are rostul si mai mult incurca decat rezolva problemele partidului. Ponta este unul dintre cei care sustine varianta de conducere cu un presedinte si vicepresedinti, idee care este continuta intr-un document al tinerilor social-democrati de reorganizare a PSD.
Ponta, care este si deputat, a fost ieri inlocuit din functia de purtator de cuvant al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor de Adrian Nastase. Nastase i-a dat aceasta functie unui liberal, Titus Gheorghiof, si nu este exclus ca aceasta inlocuire sa aia si alte ratiuni decat cele oficiale. Ponta, promovat in partid de Adrian Nastase a a avut, in ultima vreme, o serie de declaratii critice la adresa acestuia.
Adrian Nastase a motivat ieri aceasta schimbare prin faptul ca este nevoie de cineva care "cunoaste foarte bine procedurile parlamentare care adesea sunt foarte complicate". Pe de alta parte, saptamana trecuta, la prima discutie cu ziaristii, Victor Ponta, abia nominalizat ca purtator de cuvant, nu a reusit sa gaseasca cea mai potrivita modalitate de dialog cu acestia ceea ce a dus la discutii in contradictoriu.
O alta problema care va fi transata la BEx-ul de maine este stabilirea datei Congresului.
Adrian Nastase a afirmat ieri ca unii colegi doresc ca data Congresului sa fie stabilita mai curand decat luna aprilie (cum se stabilise, im principiu), iar altii vor ca acesta sa aiba loc in luna mai. Dar majoritatea liderilor PSD s-au pronuntat ieri pentru organizarea congresului ca mai repede.
Vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a afirmat ca, personal, sustine ca data Congresului sa fie mai devreme, la fel si vicepresedintele Ion Solcanu si ca vicepresedintele PSD Victor Ponta.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO