Politică

PSD anunta depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu

PSD anunta depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu

Calin Popescu-Tariceanu

15.08.2007, 19:17 21

"Guvernul Tariceanu a pierdut increderea romanilor si a majoritatii partidelor politice romanesti, a esuat in fata populatiei, are o prestatie lamentabila in atragerea fondurilor europene, iar ineficienta si incompetenta acestuia dauneaza tarii", a declarat ieri liderul PSD Mircea Geoana, dupa o intrunire informala a conducerii partidului. Decizia de ieri urmeaza sa fie supusa votului unui for largit al partidului - Consiliul National - care se va intruni la finele lunii.
Potrivit Constitutiei, daca guvernul cade in urma unei motiuni de cenzura, sefului statului ii revine sarcina de a numi un nou prim-ministru care, in termen de zece zile, trebuie sa-si alcatuiasca echipa guvernamentala care va primi (sau nu) girul Parlamentului. Daca Parlamentul respinge in doua randuri investitura guvernului, atunci Parlamentul este dizolvat si sunt organizate alegeri anticipate.
Geoana a anuntat ieri ca partidul sau ar putea revendica fotoliul de prim-ministru dupa caderea guvernului.
"De ce nu? Nu este o conditie sine-qua-non (a negocierilor pentru un nou guvern - n.n.), dar mi se pare normal ca un partid sa fie reprezentat in guvern potrivit ponderii pe care o are in Parlament", a declarat Geoana.
Reprezentarea parlamentara a PSD este in jur de 37%, in vreme ce guvernul format din PNL si UDMR are o reprezentare de doar 20%. De fapt, guvernul Tariceanu are cea mai slaba sustinere parlamentara din istoria postrevolutionara a Romaniei. Doar guvernul Vacaroiu a fost atat de slab, el avand intre 1990 si 1992 o reprezentare de 27%.
Totusi, guvernul Tariceanu a rezistat pana acum, el fiind nu doar investit cu ajutorul PSD, ci si sprijinit de social-democrati in lunile de dupa investitura. Mai mult, PSD nu a votat motiunea de cenzura a PD impotriva guvernului. Sefii partidului au crezut ca vor avea avantaje de pe urma acestei colaborari. Partidul si-a promovat o serie de proiecte - de pilda legea majorarii pensiilor - si a primit asigurari ca primariile conduse de PSD vor primi un miliard de euro de la Guvern. Modul in care a fost gestionat succesul cu legea pensiilor i-a nemultumit insa pe multi lideri ai partidului, intrucat liberalii si-au revendicat (si au avut castig de cauza) meritul acestei actiuni.
O motiune sustinuta de PSD are toate sansele sa treaca. Pentru a trece are nevoie de 235 de voturi (jumatate plus unul din numarul parlamentarilor). PSD este cel mai puternic partid parlamentar, totalizand in Parlament 150 de voturi. PRM are 47 de parlamentari ceea ce inseamna ca cele doua partide au impreuna 197 de voturi. Guvernul PNL-UDMR nu are in Parlament decat 105 voturi foarte putin pentru a se putea impotrivi unei motiuni de cenzura, daca ea va fi sustinuta (pe langa PSD si PRM) si de PD (71 de voturi) sau independenti.
Liderul PSD a justificat decizia partidului: "A venit clipa ca, dupa trei ani de guvernare neperformanta, Romania sa aiba un alt Guvern, care sa raspunda prioritatilor tarii".
Mircea Geoana sustine ca proportia pe care PSD o detine in Parlament si rezultatele obtinute la scrutinul din 2004 indreptatesc formatiunea sa faca parte din guvernare.
In ceea ce priveste procedura care va fi urmata dupa depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, Geoana a precizat ca aceasta va fi stabilita in urma unor consultari transparente cu partidele politice si cu presedintele Traian Basescu, pentru formarea unui nou guvern.
Geoana a declarat totodata ca PSD nu are de gand sa sprijine un guvern de orientare de dreapta. "Aceasta situatie nu mai poate continua. A sosit clipa ca Romania sa aiba un nou guvern capabil sa raspunda necesitatilor sale. A venit clipa discutiilor transparente intre fortele politice responsabile pentru rezolvarea acestei crize", a conchis Geoana.
Practic, PSD poate darama guvernul Tariceanu, insa acesta este primul pas spre anticipate care nu sunt dorite de niciun partid. Nu este insa obligatoriu sa se ajunga acolo, pentru ca Parlamentul isi poate da votul pentru un nou guvern. Daca PSD doreste sa-l conduca, asta nu depinde de el, ci de Traian Basescu.
In primavara, in timpul discutiilor de la Cotroceni pe marginea formarii unei noi majoritati parlamentare, seful statului a refuzat sa incredinteze guvernarea PSD si a cerut refacerea Aliantei PNL-PD sau alegeri anticipate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a comentat ieri decizia PSD, dar au facut-o ceilalti lideri ai partidului. Vicepresedintele Puiu Hasotti a declarat ca PSD are tot dreptul de a initia o motiune de cenzura, insa in cazul in care Guvernul Tariceanu va cadea, PNL nu va intra in nicio formula de guvernare.
Liderul democrat, Emil Boc, a apreciat ca anuntul lui Mircea Geoana reprezinta un santaj al PSD la adresa PNL, pentru a obtine resurse financiare, PD fiind retinut in a da crezare afirmatiei presedintelui PSD.
Liderul PLD, Theodor Stolojan, afirma la randu-i ca declaratia lui Geoana reprezinta un foc de artificii: "PSD-ul nu si-a terminat reformele interne, are probleme serioase in interiorul partidului si nu este pregatit pentru guvernare, iar ideea de a intra ei la guvernare nu este compatibila cu optiunile oamenilor".
UDMR, partenerul de guvernare al PNL. i-a invitat pe social democrati - prin vocea ministrului Laszlo Borbely - la o dezbatere pe marginea guvernarii ultimilor trei ani, apreciind ca abia dupa aceea PSD sau oricare alt partid ar putea sa introduca o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu II.
"Ceea ce nu s-a analizat a fost actul guvernamental. Sa vedem ceea ce s-a realizat si ce nu s-a realizat. Mi se pare prematur sa se lanseze, in aceasta perioada, tema motiunii de cenzura. In ultima perioada se lanseaza tot felul de declaratii politice fara niciun fel de fond", a declarat Borbely.
El s-a aratat nedumerit de decizia PSD de a introduce motiunea de cenzura, care, daca ar fi votata de Parlament, ar conduce, crede el, la declansarea alegerilor anticipate.
"Nu stiu ce s-a schimbat intempestiv in ultimele zile, caci de curand liderii PSD au declarat ca nu este momentul pentru alegeri anticipate. Ar trebui sa ne spuna si de ce, nu doar sa lanseze aceasta sperietoare", a mai spus Borbely.
PRM a anuntat, prin vocea secretarul general al partidului, senatorul Gheorghe Funar, ca va vota o eventuala motiune de cenzura a PSD impotriva Guvernului Tariceanu II.
Social-democratii si-au evaluat ieri si sansele in eventualitatea in care caderea guvernului va impinge lucrurile spre alegeri anticipate. Potrivit unui sondaj intern al PSD, elaborat de firma de consultanta Penn, Schoen & Berland Associates in acest moment, formatiunea social-democrata ar detine 24% in optiunile de vot ale electoratului, in timp ce PD ar detine 37%, iar PNL doar 10%.
Sondajele recente au aratat ca PSD are intre 20 si 22% in optiunile de vot, un scor modest avand in vedere faptul ca, desi in 2004 partidul a castigat in alegeri 37% din voturi, este acum in opozitie.
Potrivit acestui sondaj, la alegerile europarlamentare din toamna, exista posibilitatea ca PSD sa creasca cu unu-doua puncte, obtinand 25-26%, iar PD sa scada cu unu-doua puncte, obtinand 35%, au mai aratat sursele citate.


Scurtul mariaj politic Intre PNL Si PSD

3 aprilie 2007 - Guvernul PNL-UDMR este investit de Parlament, cu sprijinul PSD. Fara voturile social-democratilor guvenul propus de Calin Popescu-Tariceanu ar fi fost respins, intrucat ponderea liberalilor si reprezentantilor maghiari in parlament este de aproximativ 20%.
20 aprilie 2007 - Parlamentarii PNL si UDMR fac parte din cei 322 care voteaza propunerea PSD privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, intarindu-se speculatiile ca votul de investitura al PSD a fost dat la schimb cu votul pentru suspendare
11 iunie 2007 - Motiunea de cenzura initiata de PD, PLD si un grup de parlamentari independenti este respinsa de Parlament, dupa ce parlamentarii PSD, care sustin ca nu vor sa gireze un guvern liberal, se retrag din sala si anuleaza cvorumul de sedinta
14 august 2007 - Liderul PSD Mircea Geoana anunta ca parlamentarii social-democrati vor initia o motiune de cenzura in debutul sesiunii parlamentare, la o saptamina dupa ce liderii PD si PLD, Emil Boc, respectiv Theodor Stolojan facusera anunturi similare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO