Politică

PSD aduce un expat ca sa conduca din umbra partidul

PSD aduce un expat ca sa conduca din umbra partidul

Anthony Giddens, prietenul lui Tony Blair, ii va consilia pe social-democratii romani

11.07.2006, 19:33 18

Anthony Giddens, sociologul si ideologul stangii britanice, sfatuitor de taina si prieten al lui Tony Blair - care sustine ca "statul social este antidemocratic", iar doctrinele de partid au devenit irelavante intr-o lume globalizata -, va supraveghea viitorul program de guvernare al PSD.
Surse din PSD, citate de Mediafax, sustin ca social-democratii romani vor lasa pe mainile ideologului britanic viitorul program de guvernare si "directiile strategice de actiune" ale partidului care urmeaza sa fie lansate in septembrie la Consiliul National (un for largit de decizie al partidului).
Giddens este promotorul doctrinei The Third Way (a treia cale) dupa care Tony Blair conduce Marea Britanie de sapte ani. A treia cale este o doctrina care imbina socialismul cu liberalismul, o doctrina care sustine pragmatismul administrativ in fata deciziilor ideologice. Sintetizat de Tony Blair, doctrina suna asa: "Guvernarea este buna sau rea. Nu conteaza doctrina, ci guvernarea".
"Vom avea discutii ample pe chestiuni de doctrina si oferte de guvernare. Vrem sa ne corelam, din punct de vedere doctrinar, cu partidele de stanga din Uniunea Europeana", spune fostul ministru al integrarii europene, Vasile Puscas, unul dintre liderii grupului de la Cluj, care l-a sprijinit pe Mircea Geoana sa preia fraiele PSD. Cota de popularitate a PSD este acum la 20%.
Giddens va veni in Romania, in perioada 7-8 septembrie, la invitatia lui Geoana si va participa la reuniunile partidului, dar potrivit lui Puscas, legaturile cu el vor continua sa fie stranse.
PSD a mai avut o incercare de a "aluneca" spre centru, insa totul s-a rezumat la simple ipoteze. In 2002, fostul presedinte al PSD si premier al Romaniei, Adrian Nastase, a lansat un document intitulat "Spre normalitate" in care propunea ca doctrina pentru partid tocmai ideile celei de-a treia cai. Dincolo de lansarea cu fast a documentului nu s-a mai intamplat nimic de atunci, in afara faptului notabil ca PSD se afla acum in opozitie.
"Atunci erau mai multe optiuni, unii trageau spre socialism, altii spre alte orizonturi. Acum sprijinul pentru social-democratia moderna este mult mai larg", afirma Puscas.
Anthony Giddens este artizanul doctrinei "New Labour", cea dupa care liderul laburistilor Tony Blair conduce Marea Britanie.
El este autorul a doua carti fudamentale "A treia cale" (The Third Way) si "A treia cale si criticii ei" (scrisa impreuna cu Blair), documente in care sustine ca o buna guvernare este tot ceea ce intereseaza, de vreme ce doctrinele politice au esuat in parte. El este mentorul politic al premierului Blair, iar autoritatea sa intelectuala este, deocamdata, incontestabila, desi contestata.
A fost, vreme de multi ani, directorul London School of Economics, succedandu-le in aceasta pozitie altor sociologi si economisti de top precum Ralph Darendorff sau Frederich Hayek.
"A treia cale" a fost vazuta, la vremea lansarii ei, ca o solutie pentru refondarea social-democratiei, in conditiile in care vechea stanga britanica (Old Labour) parea depasita, iar pozitiile noii drepte erau considerate inadecvate si contradictorii.
"A treia cale" a fost lansata, ca initiativa politica, in 1999 de Tony Blair impreuna cu fostul cancelar german Gerhard Schr?der.
Una dintre problemele noii doctrine este ca ea se apropie, potrivit teoreticienilor, prea mult de liberalism. Insa teoreticianul Giddens sustine ca liberalismul sau neoliberalismul este "mort ca filosofie politica", pentru ca nu poti transforma economia intr-o piata imensa. De aici nevoia unei cai de mijloc.
A treia cale sustine existenta unor impozite foarte scazute, concomitent cu existenta unor servicii publice foarte puternice - ceea ce, deseori, apreciaza economistii, este imposibil. (Giddens a socat, la un moment dat, cand a propus desfiintarea sistemului public de pensii in Marea Britanie si pastrarea doar a sistemului privat.)
Curentul nu sustine egalitarismul, ci egalitatea de sanse si aici doctrina creeaza probleme, mai ales pentru electoratul european cu simpatii socialiste. Din acest motiv nu a prins in Germania sau Franta. In Franta, de pilda, unii analistii spun chiar ca fostul premier Lionel Jospain a pierdut alegerile pentru presedintia Republicii, in fata lui Jacques Chirac, pentru ca a amestecat ideile stangii franceze cu cele ale New Labour.
Jospain nici nu a intrat macar in turul al doilea, in alegerile din 2002, cand Chirac si partidele de dreapta care l-au sustinut au castigat.
Cu astfel de probleme s-ar putea confrunta si social-democratii romani, dar Vasile Puscas spune ca viitoarea orientare doctrinara a partidului sau este expresia "progresismului" intalnit la partidelele europene de stanga, drept urmare PSD trebuie sa se alinieze acestui trend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO