Politică

PSD acuza Guvernul de politizarea functionarilor publici

26.01.2005, 00:00 10

PSD a anuntat ca va sesiza Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, ca si Congresul Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg cu privire la schimbarea pe criterii politice a functionarilor publici din serviciile judetene descentralizate.
Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei, a declarat ca prin "discriminarea functionarilor publici pe criterii politice" Cabinetul Tariceanu incalca criteriile politice de la Copenhaga,- care au in vedere obligativitatea oricarui stat membru sau candidat la Uniunea Europeana de a respecta principiile statului de drept. Acestea sunt cunoscute si ca asa-numitele criterii politice, pe care Romania a fost acuzata ca nu le respecta si in timpul guvernarii PSD.
Unul dintre argumentele PSD atunci cand formuleaza aceasta critica la adresa noii puteri este impartirea, in baza algoritmului politic, intre partidele coalitiei, a acestor functii locale.
Senatorul PSD Cristian Diaconescu a facut ieri trimitere la existenta unei circulare trimise in teritoriu de catre Secretariatul General al Guvernului, potrivit careia partidele din arcul guvernamental si-ar fi impartit functiile din serviciile descentralizate judetene potrivit algoritmului politic.
Documentul invocat de catre fostul ministru al justitiei s-a bazat pe o informatie publicata de catre un cotidian central. De la Biroul de presa al Guvernului a fost timisaieri un comunicat de doua randuri in care se anunta ca Secretariatul General al Guvernului nu a eliberat o astfel de circulara. Surse din Alianta, invocate de Mediafax, sustin ca nu ar fi vorba despre un document oficial al Guvernului, ci despre o nota interna a PNL, care ar fi fost trimisa de Mihai Voicu (secretarul general al guvernului, PNL) colegilor sai de partid.
Diaconescu a criticat "comportanemntul abuziv" al actualei puteri si "sfidarea principiilor statului de drept", aratand ca Guvernul Tariceanu a dat startul "discriminarii functionarilor publici pe criterii politice".
Din aceste considerente, Diaconescu a spus ca PSD va face demersuri pentru audierea lui Voicu, la Comisiile parlamentare de abuzuri.
Diaconescu a spus ca la sediul PSD au venit mai multe sesizari ale functionarilor publici din serviciile descentralizate judetene din Sibiu, Tulcea, Arad, Constanta, Valcea, Iasi.
Acuzatii similare privind destituirea functionarilor publici pe criterii politice au fost auzite si in urma cu patru ani cand, PSD, abia ajuns la guvernare, era acuzat de opozitia din acea vreme ca destituie functionarii din serviciile descentralizate judetene pentru a numi in aceste functii membrii sai de partid. La scurt timp de la preluarea puterii, unul dintre primele proiecte promovate de PSD a fost modificarea Legii functionarilor publici.
Intrebat in legatura cu faptul ca, in perioada 2001-2004, Guvernul PSD a fost acuzat si el de epurari pe criterii politice, Diaconescu a spus ca acum sunt norme europene care obliga Romania sa aplice standardele europene, iar legislatia este mai rigida in privinta modului in care functionarii publici pot fi schimbati. "Daca s-a intimplat asa,a fost o greseala, acum nu ne referim la o impresie, ci la un act al Secretariatului general al Guvernului", a adaugat Diaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO