Politică

PSD a cedat in fata opozitiei la legea alegerilor locale

16.01.2004, 00:00 19



Comisia parlamentara electorala a finalizat legea in baza careia vor fi organizate alegerile locale din acest an, votul final urmand sa fie dat saptamana viitoare. Dupa cateva zile de negocieri, opozitia a reusit sa-si impuna punctul de vedere astfel incat alegerile pentru posturile de primar sa se desfasoare in doua tururi de scrutin, in cazul in care candidatii nu au reusit sa obtina in primul tur jumatate plus unul din voturile celor care s-au prezentat la vot.



"PSD dorea ca alegerea primarilor sa aiba loc intr-un singur tur de scrutin, intrucat l-ar fi avantajat: partidul de guvernamant are acum 70% dintre primari si poate gestiona banii de la buget, iar calculele PSD erau sa-si conserve, pe cat posibil, acest procent, inclusiv prin aceasta metoda", a explicat deputatul PNL Radu Stroe, membru al Comisiei electorale.



Initial, PSD a propus ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin, idee care a provocat protestul opozitiei. Desi la alegerile locale din 2000, partidul de guvernamant a obtinut aproximativ 35% dintre functiile de primari, acum numarul acestora s-a dublat. Multi dintre primarii alesi pe listele partidelor de opozitie s-au inscris in PSD, PNL si PD, punand acest fapt pe seama presiunilor exercitate la nivel local de partidul de guvernamant asupra primarilor opozitiei. Or, pentru alegerile locale din iunie, PSD si-a facut calculele plecand de la premisa ca, in teritoriu, primarul este votat mai degraba ca persoana, decat ca exponent al unui partid politic. In plus, absenta negocierilor politice pentru sustinerea comuna a candidatului cel mai bine plasat ar fi permis PSD sa-si conserve mare parte din controlul pe care-l are acum la nivel local. Intrucat alegerea primarului intr-un singur tur ar fi eliminat posibilitatea incheierii unor intelegeri politice intre partide privind sustinerea comuna a candidatului cel mai bine plasat, care face parte din jocul democratic al alegerilor. Si care, asa cum au aratat alegerile anterioare, a permis, uneori, rasturnari de situatie.



Deputatul Radu Stroe afirma ca, asa cum s-a adoptat noua lege, opozitia este avantajata, intrucat ii va permite sa-si conserve fiefurile electorale. Este vorba despre primariile unor orase mari, precum Bucuresti, Cluj, Brasov, Baia Mare, Giurgiu, Constanta, Deva, pe care PSD nu a reusit sa le cucereasca.



O noutate a legii alegerilor locale este introducerea pragului de 5% pentru alegerea consilierilor locali si judeteni. "Pentru a avea acces in consiliu, trebuie sa obtii minimum 5%. Partidele mici, slabe, indivizii care culegeau cateva voturi nu mai au ce cauta in aceste structuri locale", a explicat Radu Stroe. Altfel spus, dupa alegerile din iunie, consiliile locale vor deveni "mici parlamente" si nu vor mai fi reeditate situatii de genul celei din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in care Partidul Noua Generatie, Partidul Muncii, ori alte partide fara reprezentare parlamentara sa aiba consilieri.



Voturile partidelor care au obtinut mai putin de 5% vor fi redistribuite formatiunilor care s-au "calificat" dupa metoda restului cel mai mare. Aceasta metoda avantajeaza partidele care obtin scoruri electorale mai slabe, locurile 3-4. In opinia presedintelui executiv al PD, Emil Boc, alegerea acestei formule de redistribuire a voturilor demonstreaza ca "s-a facut justitie electorala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO