Politică

Primul scrutin pentru alegerile locale ca membri ai Uniunii Europene, marcat de indiferenta alegatorilor

Primul scrutin pentru alegerile locale ca membri ai Uniunii Europene, marcat de indiferenta alegatorilor
02.06.2008, 19:44 14



Andreaa Magraon
Doina Anghel
Cel putin pana dupa-amiaza prezenta la vot a fost asemanatoare cu celelalte alegeri. Raportarile Biroului Electoral Central (BEC) privind prezenta la vot au fost facute insa la ore diferite fata de alti ani. Pe ansamblul tarii, prezenta la vot a fost la orele 14.00 de 23,2% (24,1% la orele 15.00 in alegerile locale din 2000 si 24,1% in alegerile din 2004, la orele 14.00).
O rata scazuta de participare la vot s-a inregistrat in Bucuresti, dar comparand datele, acest lucru nu este surprinzator de vreme ce in urma cu patru ani la primul tur al alegerilor locale rata de participare la vot in Bucuresti la orele 20.00, de pilda, era de 31,81%, fata de media pe tara de 47,5%.
Ieri, la ora 14.00, prezenta la vot in Capitala a fost de 14,84%, cea mai scazuta inregistrandu-se in sectorul 3, de 12,4%. In alegerile trecute rata de participare in primul tur al alegerilor a fost pe ansamblul tarii de 54,2%.
Relativa lipsa a entuziasmului pentru aceste alegeri s-a putut vedea ieri si in sectiile de vot bucurestene.
Tinerii alegatori din sectorul 2 nu s-au grabit ieri sa iasa la prima ora la vot. Atat la Liceul Iulia Hasdeu, cat si la Liceul Mihai Viteazu, pe holuri intre sectiile de votare s-au facut remarcati numai oameni de varsta a treia.
In ceea ce priveste atmosfera de la Iulia Hasdeu, la cele trei sectii de vot nu erau multe persoane, cele mai multe avand peste 50 de ani. Singurii tineri (varste sub 30 de ani) din institutia de invatamant erau operatorii de sondaje de opinie si observatorii din sectiile de votare. "Eu votez in mod traditional cu PSD-ul. Am venit la vot in drumul spre piata, ca sa votez cu Ontanu (actualul primar al sectorului - n.n.). E bun, macar ne-a facut banci in statiile de autobuz", a spus o femeie dupa ce a votat.
La Liceul Mihai Viteazul, alegatorii veneau in valuri, formandu-se astfel cozi mari la cele doua sectii de votare.
Intervalele de timp intre care grupurile mari de oameni veneau la votare erau totusi foarte mari. In schimb, institutia era mult mai bine pazita decat cealalta de la Iulia Hasdeu. Aici, se aflau doi paznici la intrare, iar in interior, langa sectii de votare, un jandarm si doi politisti.
"Am votat cu Ontanu si cu Oprescu", a declarat o femeie care de-abia iesise din sectia de votare. "Imi place candidatul si cred ca PSD-ul nu a fost drept cu el, de a fost nevoit sa candideze independent", a adaugat aceasta.
Am intalnit insa si persoane care aveau alta parere.
"La inceput am vrut sa votez cu Sorin Oprescu, dar cand am vazut cate au aparut despre el in ziare, mi-am schimbat parerea. De aceea, i-am votat pe aceiasi care sunt acum, chiar daca mi-a venit foarte greu sa aleg din candidatii care sunt deja prea multi", a spus un domn cu care m-am intalnit in fata institutiei de invatamant.
Singura tanara pe care am intalnit-o la una din sectiile de votare mi-a spus ca a preferat sa voteze, deoarece este un drept pe care oricine trebuie sa si-l insuseasca, pentru a avea mai apoi dreptul de a comenta ce nu-ti convine. "A fost insa greu sa aleg, deoarece doi dintre candidati, Diaconescu si Blaga, nu vor cu adevarat sa fie primari", a argumentat tanara de 29 de ani.
Doar ploaia a umplut multa vreme tacerea din jurul sectiilor de votare din strada Panduri, plasate intr-o scoala generala renovata recent din sectorul cinci. Doi jandarmi sprijineau la orele diminetii un copac inverzit din fata portii deschise deasupra careia trona numele primarului sectorului Daniel Marian Vanghelie. Este o scoala renovata acum cativa ani, foarte aproape de cartierul Cotroceni, unde locuieste primarul.
La 9 si jumatate dimineata lumea era inca apatica in cartier. Am numarat doar trei persoane care intrau si doua care ieseau din scoala unde se afla sase sectii de votare, intr-un interval de 10 minute. Pe lista de vot obisnuita, abia daca fusesera completate 10 randuri cu nume de alegatori.
De altfel, la sectorul 5 a fost inregistrata una din cele mai scazute prezente la vot, 3,83% din alegatorii cu drept de vot se prezentasera la urne, potrivit estimarilor Biroului Electoral Central, date publicitatii la 10 dimineata, media pe Bucuresti fiind de 4,05%.
Sectiile au inceput sa se anime in jurul pranzului si in sectorul 5, in vreme ce la sectorul 6 unele sectii aflate la etajele superioare ale scolilor erau foarte aglomerate in jurul prinzului, cu cozi care se intindeau de la etajul doi la parter.
In Bucuresti inaintea inchiderii urnelor era asteptata o prezenta estimata de analisti la 30%.


Alegerile in cifre
Pentru cele 3.184 de fotolii de primar s-au inscris in cursa 19.000 de candidati.
Au fost alesi ieri 40.299 de consilieri locali (34.626 de consilieri comunali, 3.432 de consilieri in orase si 2.250 de consilieri municipali). Pentru aceste pozitii au candidat 324.000 de cetateni.
Au fost alesi 1.393 de consilieri judeteni, pozitii pentru care au candidat 18.800 de cetateni.
In urma votului de ieri au fost desemnati prin vot uninominal cei 41 de presedinti de consilii judetene pentru care s-au inscris in cursa 456 de cetateni.


Presedintele Traian Basescu a votat in jurul orei 9.30 la Liceul A.D. Xenopol din Capitala, impreuna cu sotia sa si cu fiica sa cea mica, Elena. Intrebat de ziaristi de ce a zabovit atat de mult in cabina de vot, presedintele Basescu a raspuns: "Pentru ca nu stiam pozitiile pe buletinul de vot si le-am cautat".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a votat la sectia deschisa in incinta clubului sportiv scolar 5 din Calea Plevnei, in Capitala. Presedintele comisiei de votare a inscris in procesul-verbal pe care l-a trimis Biroului Electoral ca seful Guvernului a votat cu cartea de alegator, desi legea nu ii permite (de precizat este insa faptul ca nu este vina premierului pentru acest fapt, ci a celor care l-au lasat sa voteze asa).

Candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, a votat la Liceul I.L.Caragiale si a declarat ca este convins ca va intra in al doilea tur si ca va avea sansa de a conduce Bucurestiul. "Daca voi avea sansa, si sunt convins ca o voi avea, de a conduce Bucurestiul, cred ca bucurestenii vor dori sa continui", a spus el.

Candidatul PNL la Primaria Generala a Bucurestiului, Ludovic Orban, a votat la ora 7.30 la scoala nr. 16 din sectorul 3 pentru "un Bucuresti european, un Bucuresti care sa fie iubit de bucuresteni", ghidandu-se dupa principiul "Cine se scoala de dimineata primar ajunge".

Candidatul PSD la functia de primar general al Bucurestiului, Cristian Diaconescu, a votat la o sectie din sectorul 3. "Am votat pentru cei ce stiu si pot sa faca ceva pentru comunitate. Si mai ales este necesar sa vedem daca cei care au gestionat interesele Capitalei pana acum mai sunt in stare sa o faca", a declarat el.

Candidatul independent la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu, a votat la ora 8.30, el precizand ca votul sau a fost unul care il caracterizeaza, respectiv independent, asa cum sunt toti bucurestenii, liberal, asa cum este meseria sa, si social, pentru ca are grija de oameni. "Am votat cu speranta ca o sa fie bine", a declarat Oprescu.

Presedintele PD-L Emil Boc (care a candidat pentru al doilea mandat la Primaria municipiului Cluj-Napoca) a votat la sectia numarul 2 de la Scoala Generala 10 din municipiu, la ora 10.15. Emil Boc si-a manifestat speranta ca ziua de ieri sa fie "norocoasa", declarand ca a votat "pentru prezentul si viitorul modern al Clujului, pentru echipa".

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat la iesirea de la urne, dintr-o sectie din Targu-Mures: "Fiindca miza alegerilor este foarte mare, in anii care vin intr-adevar vom avea posibilitatea sa ne relansam comunitatile locale, sa impunem o dezvoltare economica insemnata, dar numai daca aceste comunitati vor avea conduceri capabile de a face fata acestor provocari".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a votat la ora 11.00, la Liceul Jean Monnet din Bucuresti, el precizand ca votul electoratului la alegerile locale va reconfirma faptul ca PSD reprezinta principalul partid politic din Romania. "Sper sa fie un vot de protest impotriva a patru ani de guvernare de dreapta", a declarat Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO