Politică

Prima ieşire publică a preşedintelui după proteste

Prima ieşire publică a preşedintelui după proteste
20.01.2012, 00:06 750

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, în prima ieşire publică de la începutul protestelor de stradă, dar nu a spus niciun cuvânt despre acestea, deşi este principala ţintă a lor.

Preşedintele a susţinut în faţa ambasadorilor că, în faţa propriei instabilităţi şi a instabilităţii externe, România a continuat reformele instituţionale.

Economia românească a evoluat peste aşteptări anul trecut, iar în 2010 şi 2011 România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior. În 2012, prioritatea acordată investiţiilor s-a menţinut în legea bugetuluide stat, potrivit şefului statului.

Preşedintele a mai afirmat că în 2010 şi 2011 s-au făcut paşi importanţi pentru reformă, iar anul acesta ritmul nu va fi slăbit, menţionând printre reformele ce vor continua pe cea din Sănătate - adică chiar domeniul care a reprezentat scânteia revoltelor de stradă. Contestata lege a sănătăţii a fost retrasă, iar Raed Arafat repus în funcţie, dar protestele nu au încetat Potrivit şefului statului, anul acesta va fi avută în vedere şi o eventuală reorganizare administrativă, dar, a adăugat el prudent, "dacă vor permite condiţiile politice". Transformarea judeţelor în regiuni, idee lansată anul trecut, a fost şi ea trasă pe linie moartă din cauza opoziţiei partenerilor de guvernare ai PDL şi celor din USL.

Pe plan extern, preşedintele a susţinut că România este adepta unei Uniuni tot mai integrate care să tindă spre Statele Unite ale Europei, dar a avut şi critici faţă de întârzierea primirii României în Spaţiul Schengen. Pe deplin nejustificată este considerată de şeful statului şi menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii a lucrătorilor români în nouă state membre ale UE.

Ce a spus şeful statului

  • În faţa propriei instabilităţi şi a celei externe, România a continuat reformele instituţionale.

  • Economia românească a evoluat peste aşteptările multora.

  • În 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior. Prioritatea acordată investiţiilor se menţine şi în bugetul de stat pentru 2012.

  • În ultimii 2 ani, s-au făcut paşi importanţi pentru reformă. Prioritatea pe linia reformelor se menţine în 2012. Voi continua să fiu un partener al guvernului. Va fi continuată reforma sănătăţii.

  • Avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă dacă vor permite condiţiile politice.

  • Considerăm pe deplin nejustificate menţinerea restrictiilor pe piaţa muncii a lucrătorilor români în 9 state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO