Politică

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a lansat candidatura la şefia PSD

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a lansat...

Autor: Ştefan Pană

27.09.2015, 13:42 108

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a lansat duminică, la Alexandria, candidatura la şefia PSD, cerând sprijinul organizaţiei Teleorman şi declarând că nu a fost uşor să ia această decizie, dar este un risc pe care şi-l asumă.

"Vreau să vă anunţ că m-am hotărât să candidez la preşedinţia PSD şi sper ca după încheierea vorbirii, când o să se supună la vot, să am şi susţinerea dumneavoastră. O recunosc că nu a fost uşor de luat această decizie din mai multe motive. Unul îl ştiţi foarte bine, că se tot vorbeşte la televizor despre el. Unii îmi spun că această decizie a mea poate să reprezinte un risc pentru mine. Îmi asum acest risc", le-a spus Dragnea membrilor PSD din Teleorman, organizaţia pe care o conduce şi de a-l cărei sprijin avea nevoie pentru a putea candida.

Liderul interimar al PSD a spus că vrea să transforme formaţiunea, pentru ca aceasta să ajungă "un factor de stabilitate" în viaţa politică. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Dragnea susţine că PSD trebuie să rezolve anumite probleme, cum ar fi o "clarificare doctrinară". "Eu nu voi mai accepta să existe confuzie între membrii de partid. (...) Vreau ca PSD să fie un partid de stânga, stânga modernă, stânga curată, stânga nouă", a precizat acesta.

Mai mult, Dragnea a susţinut că PSD trebuie să renunţe la luptele inutile de pe scena politică, adăugând că România a pierdut foarte multe "ocazii" în ultimii 10 ani din cauza conflictelor.

Liviu Dragnea le-a transmis social-democraţilor că, dacă doresc să facă politică, trebuie să înţeleagă că nu pot minţi, spunând că, în acest sens, pe el "l-a ajutat şi educaţia". "Nu poţi minţi. În politică nu poţi minţi în speranţa că nu se va afla. Cine nu înţelege asta înseamnă că este degeaba în politică sau trăieşte degeaba în acest sistem", a mai susţinut şeful interimar al partidului.

Dragnea a cerut şi ca regulile în PSD să fie respectate, de la baza până la vârful partidului, criticând atitudinea unor lideri care consideră că pot "să solicite nişte excepţii" dacă au funcţii de conducere.

Social-democratul a mai spus că trebuie promovaţi în funcţii doar oameni cu pregătire, fiind nevoie de un proiect de "gestiune a carierei" în PSD, acuzând politica partidului din trecut.

"Cu sinceritate, sunteţi convinşi că acest partid a propus şi a susţinut, în poziţiile în care avea dreptul să facă asta, cei mai buni oameni? Eu nu cred. Măcar să avem puterea să recunoaştem. De ce? Pentru că în partid nu s-a mai aplecat nimeni asupra gestiunii carierei", a spus acesta.

Liviu Dragnea a criticat din nou şi organizaţia de tineret a PSD, despre care a spus că este doar o copie a organizaţiei mari. "Tineretul Social Democrat cred că trebuie să devină o mişcare de stânga a tinerilor din România. Aici veţi avea întregul meu suport, altfel rămâneţi idem. PSD mare are preşedinte, vicepreşedinţi şi alte funcţii. PSD mic, adică TSD, la fel. Singura diferenţă este vârstă. Nu câştigă nimic aşa", a spus preşedintele interimar al PSD.

La finalul discursului său, Liviu Dragnea a primit, în unanimitate, sprijinul filialei Teleorman pentru candidatura sa la şefia partidului, procedura fiind o formalitate. La eveniment nu au participat alţi lideri PSD.

Dragnea este susţinut deja de cel puţin 26 de filiale PSD, singurul său contracandidat la alegerile din 11 octombrie fiind senatorul Daniel Savu, după retragerile lui Robert Negoiţă şi Şerban Nicolae.

Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în primă instanţă, în Dosarul fraudării referendumului din 2012. Luni se judecă primul termen al recursului înaintat de procurori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO