Politică

Presedintele Basescu anticipeaza esecul referendumului pentru uninominal

Presedintele Basescu anticipeaza esecul referendumului pentru uninominal

Presedintele Basescu va "servi" romanilor un nou referendum, dupa cum singur a promis

02.11.2007, 22:14 24

Analistii politici si politicienii comenteaza negativ intentia presedintelui Traian Basescu de a repeta referendumul pentru votul uninominal in cazul in care va esua. Referendumul pentru introducerea votului uninominal, care va avea loc la 25 noiembrie (odata cu alegerile europarlamentare), are nevoie pentru a fi validat de prezenta la urne a jumatate plus unul dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale, adica aproximativ noua milioane de romani.
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara la B1 TV ca va repeta referendumul, daca acesta va esua prin neparticipare. Potrivit legislatiei, Parlamentul trebuie sa ia in discutie rezultatele unui referendum, daca acesta este validat. Executivul nu este insa obligat sa tina cont de rezultatele unui referendum.
Este putin probabil ca referendumul pentru votul uninominal sa fie validat, intrucat oamenii nu vor merge la vot, apreciaza analistii politici.
Profesorul de stiinte politice Daniel Barbu crede insa ca presedintele Traian Basescu, care a convocat referedumul, nu s-a gandit vreodata ca consultarea populara va reprezenta un succes, singura sa intentie fiind aceea de a sprijini Partidul Democrat - prin implicarea publica in campania pentru referendum care are loc in aceeasi vreme cu alegerile europarlamentare.
In ceea ce priveste intentia presedintelui de a reorganiza un nou referendum in cazul esecului celui din 25 noiembrie, Barbu spune ca, de fapt, acest lucru ar putea insemna o "reimplicare" a presedintelui in campaniile electorale din 2008, "singurele care conteaza".
Analistul Stelian Tanase apreciaza ca presedintele nu este neaparat interesat de succesul sau esecul referendumului, dar va spune ca s-a tinut de cuvant atunci cand a promis organizarea unui referendum pe aceasta tema.
"Oricum se va uita ce a promis, pentru ca, asa cum spunea Eugen Lovinescu inca din anii 1920, Romania este 'o tara fara consecinte'. Nimeni nu va mai analiza peste doua saptamani daca Traian Basescu a avut dreptate sau nu sa organizeze referendumul, stiind de fapt ca acesta va esua. Important este ca, la televizor, se va mai vorbi inca o zi de Traian Basescu. De fapt este singurul lucru care il intereseaza pe presedinte", crede Stelian Tanase.
Oamenii politici au comentat si ei intentia presedintelui. Organizarea unui referendum reprezinta prerogativa presedintelui, dar repetarea unui astfel de proces presupune un capriciu din partea unei persoane care nu doreste decat sa cheltuie banii, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
El a sustinut ca, personal, in calitate de prim-ministru, este preocupat de un grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene, de care sa profite cat mai multi romani, spre deosebire "de alte persoane" care nu doresc decat sa cheltuie acesti bani.
"Constat ca altii se ocupa cu cheltuirea acestor bani. Un referendum este prerogativa presedintelui, dar doua, trei sau patru referendumuri nu sunt decat capricii, ca sa cheltuim cat mai multi bani pentru capriciile presedintelui", a spus Tariceanu.
Trebuie adaugat ca premierul este un adversar al presedintelui, iar tema cheltuielilor pe care le presupune un referendum este arma de atac a PNL la adresa sefului statului.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus la randul sau ca intentia presedintelui Traian Basescu de a repeta referendumul pentru votul uninominal este de neinteles.
Diaconescu a spus ca organizarea oricarui referendum inseamna, pe de o parte, exercitarea unui drept al presedintelui, iar, pe de alta parte, o consultare populara pe o tema care nu poate fi rezolvata de institutiile statului. "Niciun drept nu genereaza un abuz de drept si din aceasta perspectiva este de neinteles ideea de a repeta un referendum pe aceeasi tema. Pe de alta parte, institutiile statului sunt in masura sa rezolve aceasta problema a introducerii votului uninominal, pe care cetatenii il doresc, deci nici din aceasta perspectiva nu vad rostul repetarii referendumului", spune Diaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO