Politică

Presa straina despre alegeri

08.12.2009, 23:00 43

Financial Times, Marea Britanie

Romania a plonjat intr-o instabilitate politica si mai adancadupa ce presedintele in exercitiu, Traian Basescu, a fost declaratinvingator in scrutinul de duminica, ale carui rezultate stransesunt contestate de sustinatorii adversarului sau. Aceste rezultatelasa Romania, deja afectata de recesiuni, cu un castigator disputatca presedinte si cu un Guvern interimar, chiar in momentul in careBucurestiul se confrunta cu presiuni din partea UE si a FonduluiMomentar International in vederea unor reforme bugetare.

Euronews

Romania este divizata in urma scrutinului prezidential deduminica, la finalul caruia a iesit invingator, cu un rezultatfoarte strans, actualul presedinte Traian Basescu. Formatiuneacontracandidatului Mircea Geoana sustine insa ca acesta esteinvingatorul si acuza masinaria de stat a actualului sef alstatului ca incearca sa obtina un al doilea mandat pentru acestaprin frauda. Observatorii OSCE au afirmat ca scrutinul s-a derulatin mod corect, dar au recunoscut ca nu au putut sa realizeze omonitorizare sistematica la nivelul intregii tari.

Le Temps, Elvetia

Cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu este unulpericulos pentru actualul sef al statului, in conditiile in careformarea unui nou guvern se anunta dificila. Basescu, al caruipartid nu dispune decat de o treime din voturi in Parlament, vatrebui sa recurga la pragmatism pentru a incheia aliante, la nevoiechiar cu unii dintre dusmanii sai din campanie. Situatia economicaeste foarte grea, iar contextul este cel al unei puterniceinstabilitati politice. In aceste vremuri de incertitudine, romaniiau aratat ca nu vor sa schimbe echipa", precizeaza Eliane Mosse dela Institutul Francez de Relatii Internationale.

La Repubblica, Italia

Traian Basescu ramane presedinte al Romaniei, desi victoria estecontestata de social-democrati. Sondajele de opinie indicau unavans al lui Mircea Geoana, exit-poll-urile aratau infrangerea luiTraian Basescu, insa rezultatele oficiale anunta victoria la limitaa lui Traian Basescu. Opozitia social-democrata a denuntat fraudemajore in scrutinul prezidential si contesta rezultatele la CurteaConstitutionala".

The Irish Times, Irlanda

Aliatii candidatului invins in alegerile prezidentiale dinRomania, social-democratul Mircea Geoana, l-au acuzat pe actualulpresedinte, Traian Basescu, de faptul ca a folosit frauda pentru aobtine un al doilea mandat. Rezultatele oficiale de luni au aratatca Basescu l-a devansat pe Geoana cu mai putin de un procent,intr-un scrutin care nu a reusit sa puna capat blocajului politicce paralizeaza aceasta tara afectata de recesiune. Victoria luiTraian Basescu, un fost capitan de vas care a nemultumit o mareparte a elitei romanesti cu stilul sau dur si hotararea de a luptaimpotriva coruptiei, pare sa fi adancit si mai mult criza politicade la Bucuresti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Germania

Atmosfera devine tot mai rarefiata in jurul presedinteluiBasescu, un capitan obisnuit sa navigheze impotriva curentului.Anomalia consta in faptul ca o persoana care nu se poate bizui nicimacar pe sprijinul total al partidului sau lupta cu metodeplebiscitare impotriva unei clase politice care trateaza statul casi cum acesta ar fi proprietatea sa. Fara a avea de partea samajoritatea membrilor Parlamentului, Basescu aproape ca nu va maiputea castiga bataliile viitoare. Basescu isi va dovedi iscusintapolitica in masura in care va izbuti sa depaseasca izolarea si saformeze o majoritate stabila de dragul reformelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO