Politică

Premierul, Marcel Ciolacu, anunţă investiţii strategice în portul Constanţa, în valoare de 1,4 miliarde de lei

Premierul, Marcel Ciolacu, anunţă investiţii...

Autor: Alexandru Nanu

09.09.2023, 11:30 365

Premierul, Marcel Ciolacu, a apobat în cadrul sedinţei de guvern, de vineri – 8 septembrie 2023, trei acte normative pentru investiţii strategice, , în valoare totală de 1,4 miliarde de lei, în infrastructura Portului Constanţa.

Investiţiile de extindere, modernizarea şi reabilitare a drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa, precum şi cele de distribuţie a energiei electrice şi alimentare cu apă din acest port important al României se ridică la peste 1,4 miliarde lei. Finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Detalii privind măsurile aprobate de Guvern la propunerea Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România, conform informaţiilor publicate de oficiali pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Mai exact este vorba despre următoarele trei acte normative:

  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa - etapa a II-a"
    Valoarea totală a investiţiei este de 557 milioane lei;
  2. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizare şi extindere infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa" Valoarea totală a investiţiei este de 165 milioane lei;
  3. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Master planul infrastructurii rutiere şi de acces a Portului Constanţa - extinderea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa" Actul normativ aprobat astăzi prevede realizarea de lucrări la infrastructura rutieră din portul Constanţa, zonele Constanţa şi Midia, drumurile existente fiind vechi şi, pe alocuri, insuficiente pentru a satisface traficul de mărfuri derulat prin port. Valoarea totală a investiţiei este de peste 721 de milioane lei.

„Avem şi câteva proiecte de investiţii strategice în infrastructură (pe ordinea de zi – n.r.), două dintre acestea, însumând 1,4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea şi modernizarea Portului Constanţa. Domnule ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mă bucură faptul că asta se întâmplă chiar a doua zi după Forumul de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti. Aceasta este dovada clară şi concretă că România face eforturi serioase în vederea sprijinirii Ucrainei prin susţinerea tranzitului de cereale, dar şi pentru a interconecta regiunea pe zona de infrastructură, deoarece puterea noastră economică este esenţială pentru siguranţa noastră ca stat şi pentru construirea unei securităţi regionale extinse”, a declarat premierul în cadrul şedinţei de Guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO