Politică

Premierul Dacian Cioloş despre conversie:Nu vrem ca din cauza speculatorilor să tragă ponoasele cei care au probleme

Premierul Dacian Cioloş despre conversie:Nu vrem ca din...

Autor: MEDIAFAX

25.10.2016, 10:35 3993

"Faptul că am trimis la CCR această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost votată ea de Parlament, pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva. (...) Atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele", a explicat premierul.

Şeful Executivului a mai spus că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, serveşte oamenii cu probleme reale sau unor speculatori, adăugând că Guvernul va corecta actul normativ imediat după decizia Curţii Constituţionale.

"Deci vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acum şi vă promit că în măsura în care CCR va da un răspuns rapid guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitatea oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. (...) Din cei câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elveţieni şi cei 200 totalizează peste un milliard de lei din cei 5 şi ceva miliarde câţi au fost împrumutaţi. Deci nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cursul francului să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme. Acesta a fost motivul pentru care am trimis legea la CCR şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior la CCR după ce îşi face efectele", a mai susţinut Dacian Cioloş.

Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, au declarat miercuri seara pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

''Executivul a susţinut măsurile de sprijin cu caracter social, dar forma adoptată depăşeşte acest criteriu'', au explicat sursele citate.

Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit marţi votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ''pentru'', niciunul împotrivă şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.

Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma ''prin hotărâre judecătorească''.

Deputaţii nu au fost însă de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni să fie mai mică de 60 de zile, aşa cum prevede textul iniţial al proiectului.

Legea privind conversia creditelor în franci la cursul istoric a fost transmisă de Parlament la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Guvernul ar vrea să conteste legea la Curtea Constituţională

Legea privind conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost transmisă ieri de Parla­ment la preşedinţiei pentru promul­ga­re, la circa o săptămână după ce pro­iec­tul de act normativ a fost adoptat în unani­mitate în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis poate decide să dea undă verde legii privind conversia creditelor în franci la cursul istoric, poate să o trimită la Curtea Constituţională sau să o retrimită în Parlament.

Cei peste 51.000 de români care mai au credite în franci elveţieni în sumă totală de 5,7 mld. lei ar putea să beneficieze la începutul anului viitor de conversia împrumuturilor de acest tip în lei la cursul istoric de circa 2 lei/franc elveţian, de două ori mai mic faţă de nivelul actual, dacă nu apar alte tergiversări. Legea intră în vigoare în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

45 de români cu credite de peste un milion de franci, cei mai favorizaţi de conversie

Numărul creditelor care la momentul acordării erau mai mari de un milion de franci elveţieni (CHF) a ajuns la 45 la sfârşitul lunii iulie, iar soldul total al acestor împrumuturi este de 105,3 mil. lei, potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF.  Astfel, valoarea medie a unui credit ar fi de aproximativ 2,3 mil. lei (peste 500.000 de euro).

Numărul creditelor care la momentul acordării erau mai mari de un milion de franci elveţieni a scăzut cu 60% faţă de 2008, iar comparativ cu sfârşitul anului trecut scăderea este de 30%, ajustarea soldurilor fiind mai accentuată.

Conform Centralei Riscului de Credit, la 31 decembrie 2008 erau 110 credite care la momentul acordării aveau o valoare de peste 1 milion de CHF, soldul fiind de 344,5 milioane de lei, iar la sfârşitul anului trecut numărul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 64, cu un sold de 176,5 mil. lei, conform informaţiilor transmise de Banca Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO