Politică externă

Zile de foc pentru Cabinetul Raffarin

28.07.2004, 00:00 16

Zi dificila ieri pentru guvernul francez condus de Jean-Pierre Raffarin in conditiile in care a avut de infruntat atacurile dure ale opozitiei socialiste. Partidele de stanga au depus o motiune de cenzura impotriva Executivului de la Paris, discutata ieri in forul legislativ, in semn de protest fata de intentia Cabinetului Raffarin de a-si asuma raspunderea asupra unui proiect de lege privind descentralizarea administratiei locale. In esenta, proiectul de lege prevede cresterea autonomiei financiare a comunitatilor locale. Atacurile opozitiei s-au concertat insa nu atat pe continutul proiectului cat pe procedura de adoptare a acestuia. Este vorba despre asumarea raspunderii guvernamentale ceea ce elimina etapa dezbaterilor parlamentare si, in consecinta, face imposibila acceptarea oricarei propuneri a opozitiei. Socialistii au acuzat Cabinetul Raffarin ca vrea sa treaca **pe picior** un proiect de lege dezavuat de toata lumea, in special de alesii locali. Este o revansa electorala a puterii, este politica buldozerului, mai spun socialistii, care fac referire la alegerile locale din primavara cand partidele la putere au inregistrat un esec usturator.
De cealalta parte, liderii puterii denunta faptul ca socialistii blocheaza descentralizarea administratiei si amintesc ca si partidele de stanga au apelat la formula de asumare a raspunderii guvernamentale in perioada in care au detinut puterea.
Dezbaterea motiunii de cenzura - care daca ar fi adoptata ar conduce la demiterea Guvernului - se anunta lipsita de riscuri pentru Cabinetul Raffarin intrucat puterea beneficiaza de sustinere majoritara in forul legislativ. In paralel cu atacurile opozitiei, puterea se confrunta si cu unele framantari din interior. Agentiile de presa scriau ieri ca este posibil ca ministrul de finante Nicolas Sarkoyz sa renunte la portofoliu pentru a-si pregati candidatura la presedintia Uniunii pentru Miscare Populara, principalul partid de guvernare condus din umbra de presedintele francez Jacques Chirac. Sarkoyz nu a ascuns nici intentia de a candida in 2007 la presedintia Frantei. Informatii legate de posibila retragere a lui Sarkozy din Guvern vin intr-un moment in care relatiile dintre el si presedintele Jacques Chirac au devenit extrem de tensionate. Tensiunile din ultima vreme au fost alimentate de o declaratie a lui Chirac, prin care i-a transmis lui Sarkozy ca daca vrea sa candideze la presedintia UMP ar trebui sa se retraga din Guvern.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO