Politică externă

Zapatero aliniaza Spania pe axa Berlin-Paris

29.04.2004, 00:00 12



Noul premier spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a plecat ieri in primul turneu peste hotare, de la preluarea oficiala a functiei de presedinte al Guvernului de la Madrid. El s-a intalnit ieri cu premierul german, Gerhard Schroeder, iar astazi, poposeste la Palatul Elysee, unde gazda ii va fi presedintele francez, Jacques Chirac. Astfel, se confirma toate speculatiile care au aparut dupa 11 martie, cand, atacul terorist asupra Madridului i-a adus la putere pe socialisti. Spania pleaca din barca pro-americana (in care a adus-o guvernarea de dreapta, a lui Jose Maria Aznar), incercand sa se alieze motorului greu al Europei, mai conservator si antiamerican, format din Berlin si Paris.



Aceasta apropiere a fost, oarecum, respinsa, initial de catre seful guvernului spaniol, la vremea cand a fost intrebat daca retragerea trupelor iberice din Irak inseamna translatarea diplomatiei spaniole spre asa-numita Vechea Europa.



Chiar la anuntul retragerii trupelor (primul document pe care l-a semnat Zapatero ca premier), acesta a asigurat pe toata lumea ca va continua relatii speciale si apropiate cu Statele Unite. Tot atunci a mai spus ca rechemarea soldatilor spanioli din Irak nu se face decat in asteptarea unei noi rezolutii ONU in privinta situatiei din Irak. Trupele s-au retras mai devreme decat fusese programat, astfel ca ieri dimineata au ajuns deja la Madrid primele contingente, iar la 27 mai nu va mai fi picior de soldat spaniol in Irak.



Inainte de a pleca in primul voiaj european ca premier oficial, Zapatero a declarat ziarului El Mundo ca discutiile cu Schroeder si Chirac au doua teme - apelul pentru o noua rezolutie a ONU pentru Irak si Consitutia europeana. "Este nevoie de un consens pentru a face posibila Constitutia europeana", a spus Zapatero. Si s-a dus sa-l caute. Cat despre semnificatia acestei vizite, Zapatero de data aceasta nu a mai lasat nici un dubiu. El le-a spus celor de la El Mundo ca intentioneaza ca guvernul pe care il conduce "sa readuca Spania in inima Uniunii Europene".
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO