Politică externă

Yukos este din nou in stare de asediu in urma raidului autoritatilor ruse

06.10.2003, 00:00 10



Procuratorii si ofiteri ai serviciului secret rus au lansat vineri o noua investigatie asupra gigantului petrolier Yukos, cel mai mare grup petrolier al Rusiei, continuand astfel o nu atat de veche traditie de hartuire a "oligarhilor" rusi.



In cazul unui episod asemanator desfasurat recent, Platon Lebedev, directorul grupului Menatep, care detine pachetul majoritar al companiei petroliere Yukos, a fost arestat, pe fondul unor suspiciuni de frauda. Cu aceasta ocazie, Biroul General al Procuraturii a anuntat arestarea unui sef al departamentului de securitate din cadrul Yukos, acesta fiind acuzat ca ar fi organizat un dublu asasinat in 2002.



Scandalul in care a fost implicat Lebedev, omul numarul doi al Yukos, viza comiterea unei fraude ce ar fi pagubit statul rus cu peste 280 milioane $.



Atacurile asupra lui Yukos au fost interpretate de analistii rusi ca un avertisment dat lui Mikhail Khodorkovsky, presedintele companiei, de a nu se implica in politica si de a opri tentativele de influentare a Dumei, camera inferioara a parlamentului rus."Kremlinul se infurie atunci cand oligarhii incearca sa privatizeze Duma," a declarat Boris Nemtsov, liderul fortelor de dreapta, la sfarsitul lunii iulie a acestui an.



Recenta "razie", justificata ca o continuare a investigatiilor din vara acestui an, survine pe masura ce presedintele Vladimir Putin incearca sa arate liderilor comunitatilor financiare internationale, intruniti la Moscova cu ocazia desfasurarii Forumului Economic Mondial, ca Rusia si-a luat un puternic angajament pe calea reformei liberale.



Printre actiunile autoritatilor ruse s-a numarat si descinderea la un centru de afaceri detinut de Khodorkovsky si partenerii sai, aflat in districtul moscovit Zhukovska.



Presedintele Putin a tinut sa precizeze si de aceasta data ca interventia nu are ca scop reanalizarea modului in care marii oameni de afeceri rusi au pus mana pe companiile statului dupa 1990, negand de asemenea orice sugestie potrivit careia recentele investigatii ar avea vreo motivatie politica.



Din urma vanzarile masive ale proprietatii de stat, desfasurate in cadrul privatizarilor de dupa 1990, au profitat atat Khodorkovsky cat si o mana de asa-zisi oligarhi, care au "umflat" in scurt timp numarul multimilionarilor din Rusia.



Cu toate acestea, oficialii Yukos au declarat ca recenta razie reprezinta o "continuare nejustificata a campaniei initiate pe data de 2 iulie, care arata starea de desperare a autoritatilor ruse."



Pe masura ce scandalul incepea sa prinda in intensitate, Iukos si Sibneft au anuntat finalizarea ultimei etape din proiectul de fuziune, intr-un moment in care directorul executiv al companiei americane Exxon Mobil, Lee Raymond, se afla in vizita la Moscova. Prezenta lui Raymond a alimentat speculatiile potrivit carora Exxon Mobil ar putea negocia achizitia unui pachet din capitalul IukosSibneft. Un astfel de proiect ar consolida pozitia de lider a companiei americane pe piata petroliera internationala.



Cu o valoare de piata de 45 de miliarde de dolari, IukosSibneft va fi cea mai importanta companie rusa listata la bursa. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO