Politică externă

Voronin convoaca alegeri anticipate pe 29 iulie

16.06.2009, 17:44 13

Inscrierea candidatilor la alegeri incepe astazi si va dura 16 zile. Voronin, care este si presedinte al Parlamentului moldovean, a fost obligat prin Constitutie sa anunte noi alegeri, dupa ce legislativul a esuat de doua ori consecutiv sa aleaga un nou sef al statului.

Data de 29 iulie, care va fi intr-o zi de miercuri, este contesta de liderii opozitiei, deoarece cade intr-o zi lucratoare si astfel, sustin ei, cei care se vor prezenta la vot sunt pensionarii si locuitorii din mediul rural, care fac parte din electoratul Partidului Comunist.
 
Vorornin acuza opozitia de destabilizare a Republicii Moldova
Liderul moldovean a acuzat opozitia ca vrea sa destabilizeze tara si sa creeze haos. Voronin a declarat ca fortele de opozitie s-au folosit de voturile alegatorilor si de mandatele lor parlamentare numai "pentru un sigur scop - sa paralizeze cu orice pret puterea in tara, sa mentina si sa sporeasca tensiunea in societate, sa excluda orice posibilitate de a realiza un consens national".
"Aceste actiuni au adus tara noastra la alegeri parlamentare anticipate", a declarat Vladimir Voronin.
Parlamentul dizolvat de Voronin a fost ales la 5 aprilie, in urma unui scrutin castigat de Partidul Comunist. Rezultatul alegerilor a fost contestat pe strazile Chisinaului timp de doua zile (6 si 7 aprilie) de sustinatorii opozitiei. Manifestatiile au fost foarte dure si au culminat cu distrugerea sediilor Parlamentului si Presedintiei.
Actiunile de protest au tensionat si relatiile cu Romania, Voronin acuzand Bucurestiul de implicare in organizarea manifestatiilor. De asemenea, Chisinaul a impus un regim de vize pentru cetatenii romani.
In urma rezultatelor, Partidul Comunist nu a reusit sa-si formeze o majoritate astfel incat sa-si impuna candidatul la presedintie fara probleme. Ei au obtinut 60 de mandate si aveau nevoie de 61 pentru a alege un presedinte comunist. Opozitia a refuzat sa participe de fiecare data la vot. Republica Moldova este, potrivit Constitutiei, o republica parlamentara, iar presedintele este ales de legislativ.
Inainte de a fi dizolvat, Parlamentul a aprobat un nou guvern, condus de Zinaida Greceanii, membru al Partidului Comunist.
 
Opozitia critica alegerea zilei de 29 iulie ca data a alegerilor
Opozitia a criticat decizia de a stabili alegerile anticipate intr-o zi lucratoare (29 iulie cade intr-o zi de miercuri), apreciind ca este o strategie a comunistilor pentru a incerca sa castige scrutinul. Deputatul comunist Vladimir Turcan a anuntat insa ca ziua de 29 iulie va fi declarata zi libera in aceasta tara.
Pentru prima data in Republica Moldova alegerile se vor desfasura in zi din timpul saptamanii, deoarece pana in prezent scrutinele aveau loc doar in ziua de duminica. Aceasta decizie nu contravine insa legislatiei in vigoare, deoarece Codul Electoral prevede in art.1 ca alegerile pot fi organizate "duminica sau in oricare alta zi indicata in actul de stabilire a alegerilor, pe intreg teritoriul tarii".
"Este o decizie foarte proasta. Voronin continua sa-si bata joc de acest popor. Ei stiu ca toti vor fi la munca, cu exceptia pensionarilor lui Voronin. Alegerile sunt initiate si promovate de comunisti. Voronin balanseaza intre est si vest. Rusii il tin in brate pentru ca se tem sa nu-l scape in Europa, iar UE il tine in brate pentru ca se teme sa nu-l scape la Moscova", a declarat Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra (AMN).
La randul sau, Dumitru Diacov, presedintele Partidului Democrat (PDM), sustine ca "desi este o practica destul de raspandita in lume, convocarea alegerilor intr-o zi de lucru ar putea fi o incercare de a diminua din prezenta la vot. Nu este exclus ca rationamentul este ca oamenii incadrati in campul muncii sa nu participe la vot".
Inainte de a dizolva Parlamentul, deputatii comunisti au schimbat legea electorala, astfel incat comunistii sa poata intra mai usor in noul Parlament. Astfel, pragul electoral a fost micsorat de la 6 la 5%, iar alegerile parlamentare se vor considera valabile daca la acestea participa cel putin o treime dintre alegatori si nu o jumatate cum este prevazut in prezent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO