Politică externă

Vladimir Putin anunta ca va prelua functia de premier al Rusiei

15.02.2008, 21:40 9

Presedintele Vladimir Putin a anuntat ieri ca va prelua functia de prim-ministru al Federatiei Ruse dupa incheierea mandatului sau la Kremlin si sustine ca nu va fi un premier "de tranzitie".
Voi ramane (in fotoliul de premier - n.n.) "atat timp cat Medvedev va fi presedinte (Dmitri Medvedev, probabil viitorul presedinte - n.n.) si daca vad ca voi atinge obiectivele pe care eu mi
le-am propus pentru acest post", a declarat ieri Vladimir Putin in ultima sa conferinta de presa in calitate de presedinte al Fede-ratiei Ruse.
Iar intentiile sale in calitate de premier le continua pe cele avute ca sef al statului rus: Occidentul greseste cand doreste sa-si asigure securitatea energetica separat de Rusia, SUA gresesc cand isi extind influenta spre granitele Rusiei, NATO greseste vrand sa integreze Ucraina, UE greseste acceptand independenta Kosovo.
La conferinta lui Putin s-a inregistrat o prezenta record - 1.331 de jurnalisti. Extrem de degajat, Putin a raspuns la zeci de intrebari pe parcursul a cateva ore bune.
In contextul in care cu doar doua zile inainte el amenintase ca Rusia si-ar putea indrepta rachetele spre Ucraina, Putin a incercat sa dea un mesaj impaciuitor. Insa acesta a fost mai degraba ambiguu, daca nu amenintator.
"Nu intentionam sa indreptam rachetele spre nimeni fara o necesitate extrema. Nu planuim conflicte cu Occidentul si speram ca acest lucru nu se va intampla in viitorul apropiat." Putin nu si-a dus ideea mai departe si nu a previzionat ce se va intampla in viitorul indepartat.
Presedintele rus a afirmat ca Rusia este dispusa sa aiba un dialog pozitiv cu oricine va castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, inainte de a declara ca Rusia nu este interesata in niciun fel sa revina la Razboiul Rece.
"Oricine ar castiga alegerile din Statele Unite, vom respecta alegerea poporului american si vom coopera cu presedintele. Daca doreste acest lucru", a afirmat Putin in cursul conferintei.
Desi sustine ca nu doreste sa se implice intr-un conflict cu Occidentul, Vladimir Putin a reluat amenintarile la adresa Ucrainei si indirect la adresa Occidentului, spunand ca Rusia ar fi obligata sa isi indrepte rachetele catre Kiev in cazul in care i-ar fi amenintata securitatea prin instalarea unor baze NATO si a unor elemente ale scutului antiracheta american in aceasta tara.
"Vom fi obligati sa ne reorientam rachetele catre tinte care, din punctul nostru de vedere, vor ameninta securitatea noastra", a declarat presedintele Putin, facand aluzie la o posibila aderare a Ucrainei la NATO.
Vladimir Putin l-a laudat pe Dmitri Medvedev, pe care-l sustine la alegerile prezidentiale din 2 martie. Conform spuselor sefului de stat rus, Medvedev este asteptat azi sa tina un discurs in care "va semnala" o continuare a politicilor promovate de el.
Putin a abordat si o alta chestiune spinoasa care desparte Rusia de Occident: Kosovo, provincie asteptata sa-si proclame independenta la sfarsitul saptamanii. Rusia se opune cu vehementa independentei provinciei, Putin declarand ca orice sprijin acordat provinciei este "imoral si ilegal".
Un alt posibil conflict cu Occidentul evocat de Putin a fost cel al securitatii energetice, in conditiile in care Rusia este suspectata ca s-ar putea folosi in disputa cu UE de arma energiei.
Putin a calificat drept "politica incorecta, stupida si chiar neprofesionista" incercarile tarilor occidentale de a crea cai de aprovizionare cu energie care sa ocoleasca Rusia.
Rusia observa modul in care Statele Unite si Uniunea Europeana incearca "sa gaseasca rute noi de aprovizionare cu energie, care sa ocoleasca teritoriul rusesc si, din acest motiv, exercita presiuni asupra tarilor" vizate, a declarat el.
"Cred ca este vorba despre o politica incorecta, stupida, chiar neprofesionista", a spus Putin, referindu-se in mod vizibil la proiectele de conducte sustinute de Statele Unite in Asia Centrala si in tarile de la Marea Caspica.
"NATO discuta subiecte de securitate energetica intr-un mod care este, clar, inamical fata de Rusia. Vedem bine acest lucru", a adaugat el.
"In pofida oricarei politizari a acestor probleme, nu exista beneficii evidente, nu exista o securizare a resurselor", a spus presedintele rus.
"De ce? Ne-am incalcat noi vreodata angajamentul? Nu", a adaugat el, dand drept exemplu Finlanda, care primeste din Rusia aproape intreaga energie necesara si care nu
s-a plans niciodata.
"Vrem sa fie o relatie de egalitate. Daca cineva vrea sa vina la noi, in centrul economiei noastre, lasati-ne sa venim si noi in centrul economiei voastre si atunci ne vom uni fortele, va fi o interdependenta fructuoasa", a spus Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO