Politică externă

Viitorul guvern german vine cu reduceri de taxe de 24 mld. euro

Viitorul guvern german vine cu reduceri de taxe de 24 mld. euro
25.10.2009, 23:25 17

Acordul pentru un nou guvern a venit dupa aproape o luna denegocieri intense intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si PartidulLiber-Democrat (FDP), formatiunile care au castigat alegerilelegislative din 27 septembrie. Viitorul Executiv, impreuna cuplanul sau de guvernare, detaliat in 128 de pagini, urmeaza sa fievotat miercuri de Parlament, potrivit Financial Times.

Principalul punct de disputa a fost nivelul cu care vor fireduse taxele. Suma de 24 de miliarde de euro - cu cat vor fireduse taxele in urmatorii patru ani - reprezinta un compromisintre cele doua partide, in conditiile in care CDU dorea reduceride 15 miliarde de euro, iar FDP, de 35 de miliarde de euro.

Merkel a explicat ca va fi vorba in principal de o reducere aimpozitelor pentru cei cu salarii mici si medii. Cancelarul aadaugat ca statul isi va asuma toata responsabilitatea pentruaceste reduceri de taxe, insa este neclar cum se va face aceastafinantare si cum se va lupta impotriva deficitului bugetar.

"Vrem sa reducem taxele pentru familii. Asa ca vom incepe de la1 ianuarie 2010. Vrem sa reformam sistemul de taxe si de aceea amdecis o noua structura a taxelor, care va fi analizata din 2011", adeclarat Guido Westerwelle, liderul FDP, care va prelua functia devicecancelar si ministru de externe.

Angela Merkel nu a exclus o crestere in viitor a contributiilorsociale la stat, dand asigurari insa ca va face tot posibilul caacest lucru sa nu se intample.

Guvernul estimeaza ca economia va scadea cu 5% in acest an,declin urmat in 2010 de o crestere de 1,2%. Pentru a mentinestatutul Germaniei de putere economica mondiala, noul executiv vaincerca sa aduca statul pe pozitia de lider mondial in domeniuleducatiei, stiintei si cercetarii, a afirmat Merkel.

Datoria publica a statului a crescut la 1.500 de miliarde deeuro, echivalentul a 20.000 de euro pentru o singura persoana.

Merkel ataca criza cu personalitati mari ale politiciigermane

Angela Merkel si-a prezentat si membrii viitorului cabinet. Ceamai importanta numire este cea a lui Wolfgang SchŠuble (67 de ani),figura cheie in cadrul Uniunii Crestin-Democrate. El primeste unportofoliu strategic, cel al Finantelor, fiind singurul, in afarade cancelar, care va avea drept de veto in Cabinet.

Fost ministru de interne in cabinetul Merkel 1 (2005-2009),SchŠuble a facut parte din cabinetele lui Helmut Kohl din anii '80si a fost unul dintre cei care au negociat reunificarea Germaniei.Este paraplegic din 1990, de cand a supravietuit unei tentative deasasinat. A fost presedinte al CDU pana in 2000, cand a demisionatdupa a recunoscut ca a primit mita in valoare de 75.000 de dolaride la un traficant de arme.

Portofoliul Economiei va fi preluat de liberalul RainerBruederle (64 de ani). Specialist in economie si sustinator alintereselor intreprinderilor mici si mijlocii, el este de zece anipurtatorul de cuvant al FDP pe probleme economice. Bruederle acriticat ajutorul de 5 miliarde de euro al statului german catreOpel, parte a acordului de privatizare catre compania canadianaMagna, decis de fostul guvern condus de Merkel.

Liderul FDP, Guido Westerwelle, va fi vicecancelar si ministrude externe, luandu-i locul social-democratului Frank-WalterSteinmeier, cu care Angela Merkel, s-a luptat pe 27 septembriepentru postul de cancelar. Westerwelle va fi primul homosexual sefal diplomatiei germane.

Karl-Theodor zu Guttenberg, in prezent ministru al economiei, vaprelua Apararea. In varsta de 37 de ani, Guttenberg provine dintr-ofamilie catolica bavareza cu traditie, s-a impus rapid ca o vedetaa dreptei germane. Anglofon declarat, el si-a construit o reputatiede bun cunoscator al dosarelor transatlantice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO