Politică externă

Uniunea Europeana s-a implinit cu euforie si temeri

03.05.2004, 00:00 14



Cu scepticism in Vest, cu euforie in Est. Astfel a fost salutata extinderea Uniunii Europene la 1 mai cu noi zece membri, majoritatea tari provenite din fostul bloc comunist.



Ceremonia oficiala de primire a celor 10 s-a desfasurat la Dublin, capitala Irlandei - tara care detine presedintie semestriala a Uniunii Europene.





Bine ati venit acasa



Extinderea UE reprezinta "o zi de speranta si de oportunitate" care nu ameninta cu nimic identitatea noilor membri, a afirmat primul ministru irlandez bertie Ahern intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene Romani Prodi si cu presedintele Parlamentului European, Pat Cox. "Popoarelor Europei pe care le reintalnim astazi le intind o mana prieteneasca. In cursul ultimilor ani ati batut la portile celei mai mari familii din Europa. Astazi am deschis poarta si, in vechea traditie irlandeza, va spunem <cead mile failte> , fiti bineveniti de o suta, de o mie de ori", a spus Ahern.



"Bine ati venit acasa", le-a urat si presedintele Parlamentului European celor 10. Presedintele Comisiei Romano Prodi a amintit ca Uniunea este asteptata de mari sfidari si nu-si poate permite sa se culce pe lauri. "Exista si alti candidati ale caror aspiratii merita luate in consideratie", a afirmat el, citand Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia.





Sub semnul religiei



Presedintia irlandeza a UE a organizat o ceremonie inedita adunand la un loc autoritatile religioase a comunitatilor crestina, musulmana si mozaica. "Noi conducatorii si reprezentantii comunitatilor crestina, iudee si musulmana din Irlanda, adunati la Dublin dorim sa salutam cu cea mai mare caldura pe toti fratii si surorile noastre din Uniunea Europeana si mai cu seama pe cei 100 de milioane de cetateni (in realitate 70 de milioane - n.n.) ai celor zece noi membri", a declarat cardinalul catolic Desmond Connell. "In momentul in care Europa incepe sa respire cu cei doi plamani ai sai, Vestul si Estul ne afirmam dorinta de a lucra impreuna pentru binele european comun, convinsi ca bunastarea materiala politica, sociala si culturala a Europei sunt indivizibile", a spus imamul Hussein Halawa.



O ceremonie de ridicare a drapelelor Europei celor 25 i-a reunit pe sefii noilor membri la Aras an Uachtaren din Phoenix Park, in Dublin unde este resedinta oficiala a presedintei Mary McAleese. Nu mai putin de 5.000 de politisti si 2.500 de jandarmi au fost mobilizati la Dublin pentru a face fata manifestatiilor antiextindere care au protestat in capitala irlandeza.





Euforie si gesturi simbolice



Discursuri si gesturi simbolice, euforie pe strazi. Pe o vreme superba zeci de mii de est europeni fericiti au sarbatorit ziua primirii lor in Uniunea Europeana. In capitalele occidentale, extinderea a fost primita mai degraba cu indiferenta de oamenii obisnuiti. La Praga, mii de oameni au asistat la concerte rock in piata veche a orasului, frecventata de obicei de turisi straini. La Varsovia, mii de polonezi s-au adunat in fata casteluilui Regal, iar la Budapesta mai multe zeci de mii de oameni s-au adunat in Piata Eroilor pentru a asista la concerte. Lituania a decis sa fie cea mai stralucitoare dintre noii membri. Lituanienii au aprins toate luminile la ora locala 22.00 (zero, ora Romei, ora decisa pentru integrare), iar un sateliat a facut fotografii pentru a proba lumii performanta lor.



Conducatorii austrieci, italieni si sloveni s-au intalnit la 1.509 metri altitudine pe varful numit "trei frontiere" impartit de tarile respective. "Viata mi-a dat sansa sa fiu pentru prima si ultima oara pe o frontiera care nu va mai exista maine", a exclamat premierul sloven Anton Rop. Mai sobru, dar nu mai putin emotionant a fost discursul lui Lech Walesa, fostul sef al Solidaritatii poloneze si fost sef al statului, care a contribuit enorm la caderea comunismului: "Visul vietii mele s-a implinit. Acum lupta mea a luat sfarsit", a spus el.



Ministrul german al afacerilor externe, Joscka Fischer s-a intalnit la miezul noptii cu omologul sa polonez Wlodzimierz Cimoszewicz, pe podul care separa Frankfurt pe Oder de orasul polonez Slubice. La miezul noptii seful Comisiei Europene, Romano Prodi se afla intr-un alt oras divizat Gorizia/Nova gorica, la frontiera dintre Italia si Slovenia. Presedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul sau si-a jucat pana la capat rolul de spargator de petreceri, avertizandu-si concetatenii ca risca sa fie deziluzionati de extindere.



De altfel, nu toata lumea este fericita pentru primirea a noi zece membri in UE, iar in mai multe capitale au avut loc proteste. Peste 1.000 de persoane au manifestat la Varsovia, impotriva aderarii Poloniei la UE, la numai cateva ore dupa integrarea oficiala a tarii. Manifestantii au purtat pancarte pe care scria "Nu pentru UE", "Da pentru Polonia libera". Politia irlandeza a tribuit sa foloseasca tunurile cu apa pentru a dispersa cateva sute de persoane care se manifestat violent, iar cateva zecvi de persoane au fost arestate.



La ceremonia de primire a noi membri de la Dublin, Romania a fost reprezentata de Ion Iliescu si de ministrul de externe Mircea Geoana. Acasa, majoritatea oficialilor s-au declarat "fericiti" pentru sansa vecinilor nostri. Premierul Adrian Nastase i-a felicitat pe cei 10, un comunicat al Executivului vorbea de "un moment istoric". Toate oficialitatile noastre au dat asigurari ca Romania se va integra in 2007. Nici un cuvant insa despre amaraciunea de a privi de pe margine bucuria altora, desi in buna masura multi dintre ofcialii de astazi poarta o parte din vina de a fi fost lasati, deocamdata, in afara UE. De altfel, oficialii UE au tinut sa indulceasca cumva amaraciunea de la Bucuresti. Comisarul pentru extindere Gunther Verheugen a spus ca "marele proiect" al extinderii nu este complet atata vreme cat Romania si Bulgaria nu vor adera si ele. "Marele nostru plan face un pas important, dar doua piese importante din puzzle lipsesc: Bulgaria si Romania care sunt o parte integranta a acestui proeict", a spus Verheugen, in mesajul transmis cu ocazia extinderii. "Comisia face totul ce ii sta in putere pentru a ajuta Romania sa termine negocierile de aderare la timp pentru a se alatura UE in 2007". a mai spus oficialul european.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO