Politică externă

Un tren sare in aer in Iran si omoara 200 de oameni

19.02.2004, 00:00 16



Un accident devastator s-a petrecut ieri la pranz in Iran. Un tren a explodat in mers, in nord-estul tarii. A ucis 200 de oameni si a ranit in jur de 350. Era incarcat cu sulf si petrol, cu ingrasaminte chimice, care ocupau peste 50 de vagoane, dar transporta si pasageri.



A pulverizat totul in jur, iar pagubele se intind pe o suprafata care acopera cinci sate. Vreo 60 de sateni se pare ca au pierit in momentul in care a explodat incarcatura inflamabila a trecului. Explozia s-a auzit la peste 75 de km distanta, a zguduit pamantul ca la cutremur si a facut ca ferestrele de pe o raza de 10 km sa se sparga sau doar sa tremure.



Postul public de televiziune de la Teheran transmitea ieri imagini de cosmar - ce a mai ramas din tren se transformase in mormane imense de fiare care ardeau, de peste tot se prelingeau flacari, iar in jur totul era acoperit de o ceata deasa - era funingine sau scrum ridicat de vant. In jur, se miscau o puzderie de masini de salvare si de pompieri.



Associated Press si BBC relatau ca, inainte de producerea accidentului, izbucnise un incendiu la un vagon, pe care cativa pompieri incercau sa-l stinga. Apoi a urmat explozia devastatoare.Si pompieri se afla printre victime.



Un oficial al provinciei in care a avut loc accidentul, Korasan, din nord-estul tarii, sustinea, citat de AFP, ca este posibil ca si reprezentanti ai autoritatii locale sa se fi aflat in tren la momentul producerii tragediei. La randul sau, Associated Press a citat agentia nationala de stiri din Iran, IRNA, care anunta ca printre cei care au ars de vii in explozia trenului s-u aflat guvernatorul provinciei Korasan, primarul si seful pompierilor.



Este al doilea dezastru petrecut in Iran in ultimele luni. De craciun, mai precis la 26 Decembrie, un cutremur a lovit unul dintre orasele istorice ale Iranului, Bam, ucigand peste 40.000 de oameni. Orasul, dens in vestigii istorice, pare ca a fost ras de pe suprafata pamantului. N-au ramas in picioare decat ici-colo cateva fragmente de cladiri.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO