Politică externă

Un fost ministru a fost arestat in "Watergate-ul polonez"

31.08.2007, 18:14 13

Janusz Kaczmarek, fostul ministru de interne polonez, a fost arestat ieri dimineata pentru obstructionarea justitiei, a anuntat avocatul sau. Fost apropiat al partidului Lege si Justitie (PiS) al fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, Kaczmarek se afla in centrul unui scandal politic in Polonia, calificat deja de opozitie drept un "Watergate polonez".
Parchetul a precizat ca impreuna cu Janusz Kaczmarek a fost arestat si Konrad Kornatowski, fostul sef al politiei poloneze, si Jaromir Netzl, presedintele companiei de asigurari PZU.
"Au fost arestati pentru obstructionarea justitiei in cazul anchetei referitoare la o scurgere de informatii despre operatiunea anticoruptie de la Ministerul Agriculturii", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului.
Kaczmarek i-a acuzat in cursul audierii de catre o comisie parlamentara pe premierul polonez si pe ministrul justitiei, Zbigniew Ziobro, ca au dispus interceptarea convorbirilor a doi dintre vicepremierii care conduceau cele doua partide aflate la guvernare cu miscarea conservatoare a fratilor Kaczynski. Este vorba despre Andrzej Lepper, liderul partidului Autoapararea, si Roman Giertych, care conducea formatiunea politica Liga Familiilor Poloneze.
Acuzatiile lui Kaczmarek au fost respinse ferm de premier, insa opozitia sustine ca acuzatiile sunt adevarate dupa ce a obtinut stenograma audierii fostului ministru.
Roman Giertych, liderul partidului Liga Familiilor Poloneze, a lansat la randul sau acuzatii la adresa Guvernului, facand referire la procesul-verbal al audierii din fata Parlamentului a fostului ministru de interne. Giertych a fost demis la randul sau din functia de vicepremier, cand coalitia la guvernare a fost destramata.
"Avem un caz fara precedent, un Watergate polonez. A utiliza interceptarile telefonice in scopuri politice este o operatiune care se sustrage tuturor principiilor, in afara de cele ale gangsterilor", a declarat Roman Giertych.
Potrivit lui Roman Giertych, convorbirile sale cu Andrzej Lepper, presedintele partidului populist Autoapararea si vicepremier pana in vara, au fost interceptate de serviciile lui Jaroslaw Kaczynski.
Kaczmarek a fost demis la inceputul lunii august, fiind suspectat ca ar fi dezvaluit informatii confidentiale, impiedicand ancheta in cazul de coruptie in care era implicat Andrzej Lepper. El a fost inlocuit de Wladyslaw Stasiak, fostul sef al Consiliului National de Securitate, dupa cum a hotarat presedintele Lech Kaczynski.
Lepper a fost demis de premierul polonez in luna iulie, fiind acuzat ca a primit milioane de dolari pentru a folosi terenuri agricole in scopuri comerciale. In urma acestei demiteri, in Polonia a luat nastere o criza politica profunda.
In semn de protest, Lepper a anuntat ca isi va retrage partidul din coalitia de la guvernarea tarii si ca deputatii partidului Autoapararea nu vor mai sustine politicile guvernului. Fara sprijinul Partidului Autoapararea, formatiunea aflata la guvernare Lege si Justitie, care are 155 de parlamentari, a ramas fara majoritatea necesara de 231 de parlamentari. Ca urmare a acestei situatii, premierul polonez a anuntat ca se vor organiza alegeri anticipate in toamna. Alegerile la termen in Polonia sunt programate in 2009.
"Fara o majoritate parlamentara, alegerile anticipate sunt inevitabile. Sunt de acord cu organizarea unui scrutin anticipat, deoarece avem de-a face cu o opozitie distructiva. Nu trebuie sa lungim lucrurile pentru mult timp", a declarat atunci premierul Kaczynski. Parlamentul se va pronunta printr-un vot, pe 7 septembrie, privind autodizolvarea sa, pentru a deschide calea unor noi alegeri. Daca motiunea obtine majoritatea necesara a doua treimi dintre deputati, alegerile vor putea avea loc la 21 octombrie.
Coalitia guvernamentala poloneza a fost formata in anul 2005, fiind alcatuita din trei formatiuni politice: Lege si Justitie (PiS), Autoapararea (Samoobrova) si Liga Familiilor Poloneze (LPR). Scopul acestei coalitii a fost asigurarea majoritatii parlamentare de care avea nevoie partidul fratilor Kaczynski, Lege si Justitie, principala forta politica din Polonia. In urma scandalurilor, fratii Kaczynski au hotarat sa puna capat coalitiei guvernamentale, ramanand fara majoritate parlamentara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO