Politică externă

Turcii au votat intr-un scrutin crucial pentru viitorul lor

23.07.2007, 18:21 13

Peste 42 de milioane de turci au fost asteptati ieri la votul pentru alegerile legislative, intr-un scrutin considerat crucial pentru viitorul tarii. Alegerile au loc cu trei luni inainte de termen, in incercarea de a pune punct crizei care a survenit esecului Parlamentului de a alege un succesor presedintelui Ahmet Necdet Sezer.
Formatiunea de guvernamant a premierului Recep Erdogan, Partidul Dreptatii si Dezvoltari (AKP) - care a incercat sa-l impuna pe islamistul Abdullah Gul la presedintia Turciei in mai, nu a avut contracandidati puternici, fiind cotata in sondajele de opinie cu un procent intre 40 si 47%.
Alegerile de ieri au fost urmarite cu un interes deosebit in Europa, Turcia fiind un candidat la statutul de membru al Uniunii Europene. In ciuda progreselor economice, occidentalii sunt ingrijorati de perspectiva alunecarii acesteia spre islamism. Chestiunea laicitatii statului turc a declansat, de altfel, criza in care AKP a incercat sa impuna Parlamentului alegerea candidatului sau la presedintie, pe fostul sef al diplomatiei Abdullah Gul.
Aproximativ 99% dintre turci sunt musulmani, religia fiind complet separata de stat, insa dupa promovarea lui Gul de catre AKP, principiul separatiei a fost pus sub semnul intrebarii.
"Rezultatul alegerilor va fi un test dificil pentru democratia noastra", sublinia cotidianul Hurriyet in avanpremiera alegerilor. Creat in 2001, din cenusa unui partid proislamist, AKP sustine ca nu vrea sa islamizeze statul, insa mediile laice raman extrem de reticente. Armata, care a inlaturat de la putere patru guverne incepand din 1960, a lansat un avertisment referitor la punerea sub semnul intrebarii a principiului laicitatii.
Seful statului este considerat de mediile laice (in special armata, functionarii, justitia, invatamantul superior), care au manifestat in masa impotriva AKP, drept un "zid de aparare" impotriva islamizarii. Desi are prerogative limitate, acesta ii numeste pe cei mai inalti functionari ai statului si are dreptul de a retrimite o data in Parlament proiectele de lege carora li se opune. Dupa anularea primului tur al scrutinului prezidential de catre Curtea Constitutionala, la 1 mai, Erdogan a decis convocarea alegerilor legislative anticipate. Termenul initial al alegerilor era prevazut pentru noiembrie.
Cu toate acestea, scrutinul ar putea sa nu puna capat crizei. Noul Parlament va trebui sa desemneze rapid un nou presedinte, intrucat mandatul actualului sef al statului, Ahmet Necdet Sezer, a expirat la 16 mai. Oricare ar fi rezultatul obtinut de AKP, Parlamentul nu va mai avea aceeasi componenta, odata cu sosirea unui al treilea partid de opozitie, Partidul Miscarii Nationaliste (MHP), in afara actualului Partid Popular Republican (CHP, social-democrat), aparator al laicitatii. Sondajele de opinie prevad intrarea in Parlament si a unor deputati "independenti", in special pro-kurzi, care au ales aceasta eticheta pentru a scapa de pragul electoral de zece la suta din sufragiile la nivel national, necesare unui partid pentru a intra in Parlament, potrivit unui scrutin proportional.
Turcia, care este membru NATO din 1952, este privita ca un pod intre Asia si Europa, fiind o insula de stabilitate intr-o regiune extrem de volatila si ar putea eventual sa devina tampon impotriva extremismului islamist. Turcia are granite comune cu unele dintre cele mai instabile regiuni ale lumii: Iranul si Irakul. In urma cu doi ani Turcia a deschis mai multe capitole de negociere cu UE, insa aderarea nu este privita cu ochi buni in toate cancelariile occidentale, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy fiind un adversar al aderarii Turciei. UE reproseaza Turciei chestiuni legate de drepturile omului si abordarea asupra Ciprului, care este membru UE din 2003.
In ziua alegerilor presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Turcia nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana. "Sa fim sinceri. Turcia nu este pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, iar UE nu este pregatita sa primeasca un nou membru ca Turcia. Nici maine si nici poimaine", a declarat Barroso.
Rezultatele preliminare ale alegerilor erau asteptate aseara dupa incheierea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO