Politică externă

Turcia are probleme cu drepturile omului

29.03.2005, 00:00 56


Turcia este din nou confruntata cu o disputa legata de integrarea in Uniunea Europeana, in conditiile in care noul Cod penal va intra in vigoare in cateva zile si are prevederi care restrang libertatea de expresie. In acelasi timp, consilierul cel mai important al premierului turc - este vorba despre Yavuz Onen - a demisionat din fruntea board-ului pentru probleme care tin de drepturile omului din cauza lipsei de interes a Cabinetului Erdogan pentru imbunatatirea acestui domeniu.


Onen sustine ca mai multe dintre rapoartele sale si ale colegilor sai - care au demisionat si ei - au fost pur si simplu neglijate de catre autoritatile de la Ankara, in conditiile in care Uniunea Europeana se intereseaza cu obstinatie de imbunatatirea modului in care sunt respectate drepturile omului in Turcia.


De asemenea, sfatuitorul care s-a retras a mai spus ca exista inca multe prejudecati in privinta minoritatilor care traiesc in Turcia, asa cum Constitutia din aceasta tara are inca principii fundamentaliste. Problema nu este ca astfel de lucruri sa se indrepte peste noapte, ci ca autoritatile sa dea semne ca sunt dispuse la schimbari. Or, tocmai interesul in acest sens este reclamat de catre Onen.


Pe de alta parte, la 1 aprilie va intra in vigoare noul Cod penal din Turcia. Este vorba despre varianta care a fost adoptata in Parlamentul de la Ankara ca ultima conditie care mai trebuia indeplinita la finele anului trecut pentru ca liderii Europei sa consimta la inceperea negocierilor cu Turcia.


Jurnalistii turci afirma insa, citati de BBC, ca noua lege are prea multe imprecizii care lasa prea multe portite pentru abuzuri. Ziaristii se tem ca, de fapt, noua lege este la fel de rea ca si cea dinainte.


In fostul Cod penal exista o clauza care interzicea insultarea sau denigrarea unor institutii ale statului. Clauza a fost mentinuta, dupa ce a fost doar vag schimbata.


O alta clauza scoate in afara legii ceea ce numeste acte impotriva intereselor nationale. Ea ar putea fi invocata in cazul celor care scriu ca Turcia ar trebui sa isi retraga trupele din nordul Ciprului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO