Politică externă

Turcia a inchis primul capitol in negocierile de aderare la UE

13.06.2006, 00:00 18

Ministrii afacerilor externe ai tarilor membre UE, reuniti in cursul zilei de ieri la Luxembourg pentru a incepe negocierile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana, au ajuns in ultimul moment, la un acord cu Cipru care ameninta blocarea intregului proces.

Cei 25 de ministri aveau ieri pe ordinea de zi inchiderea primului capitol de negociere cu Turcia - din cele 35 -, care se refera la stiinta si tehnologie. Acest capitol nu este considerat unul dificil, de aceea discutiile asupra acestuia se incheie in mod obisnuit in cursul aceleiasi zile, mai ales ca Turcia a declarat ca accepta legislatia europeana in acest domeniu. Niciuna dintre tarile membre nu a avut nimic de obiectat in aceasta privinta in afara de Cipru, iar in conditiile in care fiecare tara are drept de veto, negocierile de aderare s-ar fi putut bloca inainte de a incepe.

Autoritatile de la Nicosia au dorit ca ministrii reuniti la Luxemburg sa includa in acest prim capitol supus negocierii o referinta conform careia Turcia va fi obligata sa recunoasca Republica Cipru si mai ales sa deschida porturile si aeroporturile pentru vasele si aeronavele cipriote. Turcia s-a angajat sa realizeze deschiderea porturilor si aeroporturilor prin protocolul de la Ankara semnat in iulie 2005, insa acest protocol nu a fost pus niciodata in aplicare.

In fata amenintarilor Ciprului de a bloca inchiderea primului capitol de negociere Ankara a amenintat cu boicotarea reuniunii ministrilor europeni, lucru care ar fi condus la o escaladare a tensiunilor.

Cipru, membra a UE din 2004 este o insula divizata din 1974 - de la invazia turcilor - in Republica Cipru (sud), unde locuiesc ciprioti greci si care face parte din Uniune si in Republica Turca a Ciprului de Nord, nerecunoscuta de comunitatea internationala. Turcia refuza sa recunoasca regimul de la Nicosia si este de parere ca recunoasterea Ciprului depinde de un acord de pace alcatuit de Natiunile Unite pe care cipriotii turci l-au acceptat spre deosebire de cipriotii greci.

Desi cei 24 de parteneri ai Ciprului erau de acord, in principiu, cu cererea cipriotilor, au conchis ca a introduce o astfel de referinta in capitolul referitor la stiinta si tehnologie este "o nebunie totala", dupa cum a declarat un diplomat european. In fine, dezastrul care s-ar fi putut produce - si care ar fi tensionat pe de-o parte si mai mult relatiile din sanul Uniunii - a fost evitat, Cipru fiind convins sa renunte la pretentii. Insa acest eveniment nu demonstreaza decat ca procesul aderarii Turciei la UE va fi mult mai complicat decat era de asteptat, chiar daca, pentru moment, oficialii UE cred ca au calmat incidentul reamintind doar Turciei ca UE se asteapta ca aceasta sa recunoasca toate statele membre ale blocului comunitar.

Tot ieri, ministrii europeni de externe au autorizat lansarea negocierilor concrete de aderare cu Croatia si au semnat un acord de ascociere cu Albania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO