Politică externă

Tony Blair la Bucureşti: Deşi criza economică umbreşte totul, Europa unită a fost un factor pozitiv

 Tony Blair la Bucureşti: Deşi criza economică umbreşte totul, Europa unită a fost un factor pozitiv

Autor: Mediafax

27.03.2012, 09:41 294

Fostul premier britanic Tony Blair a vorbit, luni, într-o prelegere susţinută la Bucureşti, despre importanţa unei Europe unite ca sursă de putere, el apreciind că vor fi necesare măsuri grele şi că niciodată sarcina de lider politic nu a fost mai dificilă decât este în prezent.

"Deşi criza economică umbreşte totul, Europa unită a fost un factor pozitiv", a spus Blair, amintind că în trecut au fost decenii de dezbinare uitate acum prea uşor.

"Dar această criză ne forţează să ne gândim la raţiunea de a fi a Europei. Pentru tatăl meu, aceasta era pacea. Astăzi însă este puterea, este modul în care ţări ca România şi Marea Britanie se adună laolaltă şi cooperează", a adăugat fostul premier.

Tony Blair a menţionat avântul economic, tehnologic şi demografic înregistrat de state din Asia.

El a mai spus că există în Occident opinia împărtăşită că secolul al XX-lea a aparţinut Europei. "Dar întrebarea este: Secolul al XXI-lea va aparţine altcuiva? Răspunsul depinde de dezbaterea privind Europa", a apreciat Blair.

El a apreciat că există două provocări pentru Europa la ora actuală: moneda unică şi ideea de apartenenţă la UE, ca sursă de putere.

În ceea ce priveşte moneda unică, Tony Blair a spus că sunt necesare demersuri pe termen scurt, dar şi pe termen lung. "Pe termen scurt, trebuie ca toată Uniunea Europeană să stea în spatele monedei, unită (…) şi să se concentreze pe creştere fără de care viitorul Europei va fi foarte greu", a spus el.

Tony Blair a apreciat că "pe termen lung este necesară o reformă fundamentală a modului de funcţionare a sistemului social". "Aceste reforme pe termen lung sunt esenţiale", a spus el.

"Dacă am decis că raţiunea de a fi este mai mult puterea decât pacea, trebuie să ne concentrăm mai mult pe lucrurile care dau putere şi bine populaţiei noastre", a mai comentat fostul premier, menţionând ca exemplu piaţa unică, dar şi educaţia, pe care a catalogat-o drept "o mare provocare".

El a ţinut să sublinieze că atunci când pune în opoziţie puterea şi pacea, nu înseamnă ca de fapt acordă mai puţină atenţie celei din urmă valori. "Când vorbesc de putere în opoziţie cu pacea, unii îmi spun că nu acord de fapt atenţie acestui subiect. Nicidecum. Dar este puţin probabil (…) ca problema Europei să fie legată de pace. Iar ideea mea este să fim împreună, pentru că de fapt asta ne ajută să fim actori-cheie, influenţi, puternici", a spus Blair.

Fostul premier s-a declarat convins că drumul de urmat pentru ca valorile europene precum libertatea, democraţia, sentimentul de justeţe să rămână puternice este Europa. "Dar trebuie o Europă ca întreg, suficient de hotărâtă, suficient de puternică, suficient de unită. Trebuie luate decizii grele pe termen scurt şi lung. Niciodată nu a fost mai greu să fii lider politic, dar niciodată nu a fost mai multă nevoie decât acum de leadership politic", a mai spus Blair în finalul prelegerii sale.

Fostul premier a susţinut o prelegere şi a răspuns câtorva întrebări adresate de analistul Emil Hurezeanu la conferinţa cu tema "The Future of Europe in the New Global Order".

El a spus că banii primiţi vor fi donaţi fundaţiilor sale - una privind Africa, iar cealaltă având ca temă libertatea religioasă.

La eveniment au participat numeroşi oficiali, printre care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, foştii premieri Petre Roman, Victor Ciorbea şi Calin Popescu Tăriceanu, liderii opoziţiei Victor Ponta şi Daniel Constantin, parlamentari şi reprezentanţi ai mediului academic, dar şi ai corpului diplomatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO