Politică externă

Teroristul palestinian Abu Abbas, capturat la Bagdad

17.04.2003, 00:00 35

Fortele speciale americane l-au capturat, luni, la Bagdad pe liderul gherilei palestiniene Frontul pentru Eliberarea Palestinei (FEP) Abu Abbas cautat de Statele Unite de 17 ani pentru o luare de ostatici, la bordul pachebotului Achille Lauro si pentru uciderea unui pasager american.  Autoritatea Palestiniana a cerut punerea lui in libertate. Ministrul palestinian, Saeb Erekat care a facut acest anunt a invocat o intelegere israeliano-palestiniana din 1995 potrivit careia  membrii Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei nu vor fi fi cautatie pentru actiunile lor de dinaintea semnarii tratatului de pace dintre cele doua parti, la Oslo, in 1993.
La 7 octombrie 1985 un comando al organizatiei lui Abu Abbas a luat ostatici 450 de pasageri ai unei nave italiene, in Marea Mediterana. In timpul acestei actiuni teroriste, care a durat trei zile, comandoul format din patru oameni a ucis un evreu american, Leon Klinghoffer, care se afla la bordul navei impreuna cu sotia sa. Trupul sau a fost aruncat de la bordul navei, in Marea Mediterana.
Comandoul cerea eliberarea a 50 de detinuti palestinieni din Israel. La 9 octombrie, cei patru pirati s-au predat in Port Said (Egipt). Doua zile mai tarziu, acestia au fost predati autoritatilor italiene, dupa ce soldatii americani au reusit sa deturneze avionul egiptean cu care teroristii incercau sa fuga. Cu toate acestea, al-Abbas, considerat simplu martor in Italia, a fost autorizat sa paraseasca teritoriul italian.
Abu al-Abbas este acuzat de intreruperea dialogului dintre administratia George Bush si palestinieni. In iunie 1990, al-Abbas a trimis un comando format din 12 oameni, la bordul unor ambarcatiuni rapide, cu scopul de a comite un atentat pe o plaja din Tel Aviv, plan dejucat de armata israeliana.
Congresul american a afirmat, in 1990, ca Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusa de Yasser Arafat, a finantat FEP si i-a oferit birouri in Cartierul sau General din Tunis. Abu al-Abbas a fost membru in comitetul executiv al reprezentantei palestiniene, intre anii 1984 si 1991. Dialogul dintre Washington si palestinieni a fost reluat abia dupa semnarea acordurilor de la Oslo, in 1993. Abu al-Abbas a gasit refugiu in Tunis, in anii '80 si la inceputul anilor '90, ulterior retragandu-se la Bagdad. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO