Politică externă

Tensiunile dintre Blair si Brown ii slabesc pe laburisti

04.04.2006, 00:00 8

Cu o luna inaintea alegerilor locale din Marea Britanie, si dupa ce a trebuit sa faca fata scandalurilor privind unele finantari ilegale ale partidului, laburistii se confrunta cu o noua disputa la varf in care sunt implicati seful partidului, Tony Blair, si posibilul sau succesor, Gordon Brown, ministrul de finante.

Presa britanica a publicat o informatie potrivit careia Brown nu va participa la lansarea campaniei electorale pentru alegerile locale, ce se vor desfasura incepand cu 4 mai, ceea ce reprezinta, potrivit ziarelor de la Londra, confirmarea tensiunilor dintre cei doi.

Acest conflict intre capii guvernului britanic capata o importanta majora in contextul in care Tony Blair a lasat de inteles ca nu ar mai dori sa candideze pentru un al patrulea mandat, pentru ca apoi, cand Gordon Bown parea cel mai probabil succesor al acestuia, sa declare ca s-ar putea sa fi comis o "greseala" atunci cand a facut aceasta declaratie. "A fost o afirmatie neobisnuita pentru mine, dar eram intrebat tot timpul acest lucru (data retragerii -n.r.) si am decis sa raspund. Poate a fost o greseala", a declarat Tony Blair. Dupa ce a lasat informatia sa circule, intr-un final cei doi

s-au decis sa mearga totusi impreuna la inaugurarea campaniei si sa inabuse zvonurile.

Acest scandal aduce un prejudiciu direct Partidului Laburist care, in aceasta situatie, ar putea pierde un numar important de voturi la apropiatele alegeri. Potrivit unei stiri furnizate de BBC, care citeaza un sondaj de opinie alcatuit la finele lunii trecute, 31% dintre britanici cred ca nici Tony Blair si nici Gordon Brown nu reprezinta candidatul ideal pentru postul de prim-ministru. In plus, 15% cred ca nu vor mai vota cu partidul laburist.

Aceste alegeri vor permite asadar si aflarea gradului de popularitate de care se bucura in acest moment Tony Blair, desi cifrele sondajului de opinie citat anterior nu sunt foarte optimiste.

Sondajul arata ca 42% dintre cei chestionati vor ca Blair sa demisioneze imediat, 15% cer demisia acestuia in decursul acestui an, iar un procentaj de 24% vor ca Blair sa-si continue mandatul pana la urmatoarle alegeri generale.

Cu toate ca ministrul irlandez Peter Haim a recunoscut existenta unor tensiuni intre personalitatile de frunte ale guvernului, premierul dezminte aceste informatii si afirma ca va inaugura la Londra campania pentru alegerile locale impreuna cu Brown.

De asemenea, a mai declarat pentru Sky News ca: "Au fost multe pacaleli cu ocazia zilei de 1 aprilie, inclusiv ca urmeaza sa vopsesc in rosu usa casei din Downing Street 10... Cred ca acesta poveste se incadreaza in aceeasi categorie."

Blair si Brown au fost pricipalii reprezentanti ai unei viziuni politice comune, aceea a crearii "Noului Partid Laburist". Au fost principalii actori ai acestei modernizarii, apropiind partidul de centrul spectrului politic britanic in incercarea de a castiga voturi nu doar din partea electoratului traditional laburist, reprezentat de muncitorimea britanica. Insa intre timp, multe dintre chestiunile legate, mai ales de gestiunea finantelor tarii, i-au despartit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO