Politică externă

Temeri si frustrari ale celor zece tari care adera la UE la 1 mai

01.03.2004, 00:00 18



Si populatia din cele zece tari care urmeaza sa adere la 1 mai la Uniunea Europeana are temeri, diferite, ce-i drept, de cele ale tarilor deja membre.



BBC a realizat o ancheta care scoate la iveala frustrarile si temerile care domina cele zece state invitate sa adere la UE.



Presa din Letonia a atras atentia asupra investitiilor straine in terenuri si proprietati. Cotidianul Latvijas Avize a avertizat ca, daca aceste operatiuni nu vor fi supravegheate, letonii vor deveni"slujitori si rentieri" in propria lor tara. Terenurile agricole din Letonia sunt vizate de fermieri din Danemarca, Finlanda si Olanda, care vor sa le achizitioneze cu ajutorul subventiilor acordate de Uniunea Europeana. Din cauza cererii mari, preturile terenurilor si imobilelor va ajunge la nivelul din Europa Occidentala in decurs de patru pana la sapte ani, estimeaza publicatia.



Cetatenii din cele zece state sunt dezamagiti de restrictiile impuse de actualele state membre ale Uniunii in ceea ce priveste piata muncii. Marea Britanie si rlanda, Olanda si Suedia, Danemarca sunt doar cateva state care intentioneza sa limiteze valul "migrator" din cele zece tari care devin membre ale UE. Dar si oficialii cehi si-au exprimat temerile privind afluxul de imigranti polonezi si slovaci.



Presa din Polonia a criticat impunerea de restrictii pe piata europeana a muncii pentru persoanele provenite din fostele state comuniste. Occidentali se tem ca foarte multi dintre cei care vor sa se mute odata cu 1 mai din cele zece state mai sarace inspre cele mai bogate provin din Polonia. Estimarile au aratat ca ar fi vorba de circa 10% din populatia Poloniei. Gazeta Wyborcza, gazeta stindard a Solidaritatii, constata ca bucuria aderarii la UE a fost inlocuita de frustrare. Ungaria, ca si Cehia, intentioneaza sa limiteze drepturile celor care se pot stabili in aceste tari, de teama tentatiei pe care o vor avea vecinii mai saraci de a veni aici. Ambasadorul Ungariei la Bruxelles a anuntat ca este posibil ca tara lui sa ia masuri similare. Pe de alta parte, taranii din Ungaria si Slovacia se tem ca aderarea la UE va determina reducerea subventiilor pe care le primesc, determinand reducerea cererii de produse locale si inchiderea unora dintre afacerile din domeniul agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO