Politică externă

Tarile Asiei si Rusia isi unesc fortele impotriva Americii

17.08.2007, 19:55 18

Aflat alaturi de presedintele chinez Hu Jintao la reuniunea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (COS), presedintele Vladimir Putin a reluat ieri teza "lumii multipolare", in vreme ce presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a sustinut ca scutul antiracheta construit de SUA in Europa este un pericol pentru intreaga Asie.
Tarile Asiei in care vioara intai sunt China si Rusia fac tot ce le sta in putere sa bareze influenta SUA in regiune, iar pentru acest lucru summit-ul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (COS) constituie o buna ocazie pentru clarificarea unor pozitii comune. Multi analisti occidentali vad in COS drept o forta nascuta pentru a se opune NATO.
COS a fost infiintata in 2001, ca un forum pe probleme de securitate, dar in ultimii ani s-a extins in mai multe domenii de cooperare, intarind speculatiile ca se va transforma intr-o organizatie la fel de puternica precum Organizatia Atlanticului de Nord si care va incerca sa impiedice accesul tarilor din Vest la bogatele resurse in gaze si petrol ale fostelor republici sovietice.
Liderii organizatiei neaga insa ca COS ar avea un asemenea rol, iar presedintele chinez Hu Jintao a subliniat ieri, in debutul celui de-al saptelea summit al Organizatiei, la Bishkek, Kirghistan, ca este vorba doar de intarirea relatiilor economice.
Rusia si China sunt cele mai importante membre ale organizatiei, in care mai sunt membri de drept Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan si Uzbekistan. Pe lista de asteptare pentru a deveni membri plini ai COS stau Iranul, India, Pakistanul si Mongolia. Iranul a cerut anul trecut sa devina membru cu drepturi depline in organizatie, nemultumit de statutul de observator, iar la summit-ul de ieri, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a venit personal sa faca lobby tarii sale, alimentand ingrijorarea cu care SUA si Europa au privit dintotdeauna organizatia.
Ieri, la Bishkek, in debutul summit-ului Ahmadinejad a netezit calea catre discursuri antiamericane, afirmand ca planul SUA de a plasa un sistem antiracheta in Europa nu ar ameninta doar Iranul, ci intreaga Asie.
"Eliminarea terorismului, separatismului si extremismului trebuie sa fie scopul principal al reuniunii", iar "un sistem multipolar international care sa asigure securitate si oportunitati egale pentru toate tarile trebuie intarit", a spus la randul sau Putin.
Fara a numi SUA, el a atras atentia ca "orice incercare de a rezolva unilateral problemele globale sunt fara speranta".
Dupa ce a declansat razboiul din Irak in 2003, cu acelasi scop anuntat ieri de Putin (combaterea terorismului, a separatismului si a extremismului), SUA au declansat noi tensiuni in Est dupa ce a anuntat ca va plasa un sistem antiracheta in Europa impotriva atacurilor care ar putea veni inclusiv din Iran.
Fata de acest plan, Rusia si Iranul au reactionat virulent. Asadar, in numele "multipolar"-ului, Rusia atrage China si rezervele de petrol si gaze naturale ale Asiei in disputa cu SUA, pe care o acuza ca se comporta ca unicul lider al planetei, potrivit presei occidentale.
Tensiunea este la cote extrem de ridicate intre SUA si Rusia, in ciuda unui summit informal din urma cu o luna dintre George W. Bush si Putin.
De altfel, summit-ul va fi continuat astazi cu un exercitiu militar in muntii Ural la care Rusia a invitat celelalte cinci membre ale COS sa participe. 6.000 de soldati si 100 de aparate de zbor vor lua parte la exercitiul "Misiunea de pace 2007". Demonstratia militara este interpretata si ca un semnal pentru trupele americane stationate in Kirghistan, dupa ce in 2005 la reuniunea COS a fost cerut un calendar al retragerii trupelor americane din Asia Centrala, ca la sase luni dupa acest moment Uzbekistanul sa solicite americanilor sa plece de la baza aeriana Khanabad. SUA mai au o baza militara in Kirghistan, care este folosita ca punct de plecare pentru misiunile din Afganistan.
Exercitiul marcheaza de altfel si prima colaborare militara intre Rusia si China pe pamant rusesc, dupa perioada Razboiului Rece in care au fost rivale. In urma cu doi ani, exercitii militare de mare amploare la care au participat cele doua tari au fost organizate in China, ingrijorand Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO