Politică externă

"Super Marţi” complică situaţia alegerilor republicane, dar Romney şi Santorum se despart de pluton

"Super Marţi” complică situaţia alegerilor republicane, dar Romney şi Santorum se despart de pluton

Autor: Iulian Anghel

07.03.2012, 12:58 433

"Super Marţi" a complicat şi mai mult alegerile primare din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului care îl va înfrunta pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Marţea în care 10 state americane şi-au desemnat, în aceeaşi zi, preferatul nu a adus clarificările necesare: candidatul moderat Mitt Romney şi-a conservat avantajul în faţa contracandidaţilor câştigând în şase state - Ohio, Idah, Alaska, Mssachusetts, Vermont şi Virginia. Principalul său contracandidat, ultraconservatorul Rick Santorum a câştigat în Oklohoma, Dakota de Nord şi Tennessee iar Newt Gingrich a fost anunţat câştigător într-un singur stat: Geogia.

Romney a câştigat în cele mai multe state dar, se pare, (rezultatele nu sunt încă definitive), Santorum a câştigat mai mulţi delegaţi.

Cele 10 state în care s-a votat marţi au peste 400 de delegaţi din totalul de 1.144 necesari pentru obţinerea învestiturii. Când un candidat ajunge la acest număr este câştigător, iar Convenţia Republicană din august nu este decât lansarea sa oficială în cursă. Înainte de "Super Marţi" Romney câştigase 173 de delegaţi, Santorum 74 de delegaţi, Ron Paul 37 şi Gingrich 33.

"Super Marţi" nu a adus, aşadar, prea multe clarificări : îl menţine în frunte pe Romney, dar îi detaşează de plutin pe primii doi - Romney şi Santorum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO