Politică externă

Summit-ul UE, umbrit de esecul irlandez

19.06.2008, 19:39 12

La intalnirea la nivel inalt de azi in centrul atentiei se va afla premierul irlandez Brian Cowen, care este asteptat sa prezinte motivele pentru care irlandezii au respins Tratatul, primul pas in procesul de gasire de solutii. Oficialul a declarat anterior ca nu exista o solutie clara pentru rezolvarea situatiei si a facut apel la calm in timpul summit-ului de la Bruxelles in care Irlanda sa nu fie presata, dupa ce cetatenii sai au votat impotriva tratatului.
Criza actuala a fost perceputa drept cea mai grava din ultimii 50 de ani, mai periculoasa decat cea din 2005, cand Tratatul Constitutional (forma initiala a Tratatului de reforma) a fost respins in Franta si Olanda. Cu toate acestea, oficialii europeni au declarat ca situatia de fata este doar una dificila, cum UE a mai intalnit de-a lungul istoriei si pentru care a gasit solutii.
La Consiliul European participa si presedintele roman Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, acesta din urma declarand ieri ca Tratatul de la Lisabona (cum mai este cunoscut Tratatul de reforma) nu trebuie abandonat.
"Romania va sustine la Consiliul European care va incepe joi la Bruxelles finalizarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona. Proiectul european trebuie sa mearga inainte", a declarat premierul Tariceanu.
Consiliul European de azi, care are menirea de a evalua realizarile presedintiei slovene a Consiliului Uniunii Europene, ce va fi preluata de la 1 iulie de Franta, are loc dupa intalnirea de la inceputul saptamanii de la Luxemburg a ministrilor de externe ai UE. Acestia s-au intalnit de urgenta in urma esecului irlandez, iar consensul la care au ajuns este continuarea procesului de ratificare si "gasirea tuturor solutiilor pentru ca Tratatul de reforma sa ramana in viata".
Bruxellesul a fost dezamagit de respingerea Tratatului, dar cu toate acestea a cerut continuarea procesului de ratificare de catre toate statele Uniunii Europene, lucru crucial pentru intrarea documentului in vigoare la 1 ianuarie 2009, asa cum este prevazut.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat cu o zi inainte de Consiliul European ca summit-ul trebuie sa "raspunda preocuparilor interne ale UE", printre care cresterea pretului petrolului, si sa demonstreze ca votul defavorabil irlandez nu inseamna sfarsitul Europei.
Primele solutii care au fost scoase din sertarele Uniunii Europene la scurt timp de la anuntarea scrutinului au fost repetarea referendumului sau revizia documentului.
Daca repetarea scrutinului a fost pentru inceput eliminata de frica ajungerii la acelasi rezultat, revizuirea documentului a fost si ea respinsa, in special de Franta, care a argumentat ca tarile care au ratificat deja documentul vor fi nevoite sa repete demersul in cazul documentului amendat.
Vocea Frantei este una foarte ascultata in aceste imprejurari dificile, avand in vedere ca va prelua presedintia semestriala a UE de la 1 iulie. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a pregatit o perioada prioritatile pentru UE, a calificat referendumul din Irlanda drept un "incident", care trebuie impiedicat sa se transforme intr-o criza.
Totodata, liderul de la Elysee a argumentat ca principalele prioritati ale presedintiei franceze (imigratia, agricultura, incalzirea globala si apararea) nu vor avea de suferit din aceasta cauza.
Pe agenda Consiliului European se afla, intr-un plan secund de altfel, si proiectul "Parteneriatului Estic", sustinut de Polonia si de Germania.
Acesta prevede crearea unui forum multilateral format din UE si Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Republica Moldova, a carui miza vor fi relatiile economice si politice stabile intre cele doua parti, precum si eliminarea vizelor pentru statele participante. De asemenea, acest parteneriat le va ajuta pe cele cinci tari est-europene sa adere mai usor la Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO