Politică externă

SUA au semnat cu Polonia acordul privind scutul antiracheta

21.08.2008, 19:46 9

Dupa 18 luni de negocieri intre cele doua parti, acordul a fost semnat la Varsovia de catre secretarul de stat american Condoleezza Rice si de omologul sau, Radoslaw Sikorski, in prezenta presedintelui Lech Kaczynski si a premierului Donald Tusk.
Proiectul prevede instalarea pana in 2012 la baza militara poloneza de la Marea Baltica a zece interceptoare de rachete, care sa contracareze posibile atacuri din partea statelor "inamice" precum Iranul sau Coreea de Nord. Scutul antiracheta american cuprinde, pe langa echipamentul de pe teritoriul polonez, si un radar care va fi construit in Cehia, conform acordului semnat luna trecuta de Washington si Praga.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca negocierile au fost "dure, dar prietenoase", adaugand ca acordul va face atat Polonia, cat si Statele Unite mai sigure. Discutiile care au durat un an si jumatate au intampinat dificultati din cauza Poloniei, care a fost nemultumita de oferta Statelor Unite, cerand o suma mai mare de bani si modernizarea armatei, prin dotarea acesteia cu rachete Patriot, un sistem sol-aer de aparare aeriana.
SUA au anuntat ieri ca vor incepe sa instaleze un astfel de sistem incepand de anul viitor.
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a caracterizat documentul ca pe o "ocazie extraordinara", adaugand ca acordul va ajuta NATO, Polonia si SUA sa raspunda "amenintarilor secolului 21". Rice a subliniat de asemenea ca sistemul antiracheta este unul defensiv si nu "este indreptat spre nimeni".
Rusia, care se considera amenintata de sistemul antiracheta, a acuzat Varsovia si Washingtonul ca au grabit semnarea acordului din cauza situatiei din Caucaz. De altfel, evenimentele din Georgia au schimbat radical pozitia polonezilor fata de scut, ultimele sondaje indicand o sustinere de 65% in randul acestora.
Acordul de ieri a fost semnat dupa intalnirea de marti de la Bruxelles a ministrilor de externe ai NATO pentru a hotari cum va fi santionata Rusia in urma interventiei sale militare din Georgia. Decizia luata a fost de a "inaspri" tonul in discutiile cu Rusia.
Adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, generalul Anatoli Nogovitin, a declarat saptamana trecuta ca planurile Poloniei de a gazdui scutul antiracheta "nu poate ramane nepedepsit". Presa britanica chiar a citat cateva surse militare ruse care au declarat ca Moscova se pregateste sa-si doteze cu arme nucleare flota militara de la Marea Baltica, ca un raspuns la scutul american. "Este de regretat ca, intr-un timp in care deja ne aflam intr-o situatie dificila, partea americana exacerbeaza situatia in relatiile dintre SUA si Rusia", a declarat Nogovitin.
De altfel, Rusia a anuntat marti ca va semna anul acesta un acord privind infiintarea unui sistem de aparare aeriana comun cu Belarus, un aliat fost sovietic care se opune ca si Moscova scutului american antiracheta.
Presedintele polonez, Lech Kaczynski, a criticat dur pozitia Moscovei, declarand ca nicio tara nu trebuie sa-i porunceasca Poloniei ce sa faca, insistand asupra faptului ca scutul antiracheta este doar unul defensiv.
Statele Unite au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari in ultimii 20 de ani pentru a dezvolta asemenea proiecte controversate, precum scutul antiracheta. Cu toate acestea, criticii sustin in continuare ca Pentagonul nu a reusit sa demonstreze ca sistemul functioneaza in conditii reale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO