Politică externă

Studentii musulmani, spionati in universitatile britanice

17.10.2006, 19:01 11

Ministerul Educatiei din Marea Britanie a intocmit un set de norme prin care ar urma sa ceara universitatilor si altor centre de invatamant superior sa ofere serviciilor de securitate informatii despre studentii musulmani si cei "cu infatisare asiatica" - demers care este pe cale sa starneasca un scandal de proportii in Regatul Unit.
Informatia facuta publica ieri de cotidianul The Guardian vine la doar doua saptamani dupa ce mai multi ministri britanici au luat pozitie impotriva valului islamic purtat de femeile musulmane, o dezbatere care - dupa cum evolueaza lucrurile - va atinge cotele celei de acum doi ani din Franta, cand purtarea valului a fost interzisa in institutiile publice.
Potrivit The Guardian - care dezvaluie planul Ministerului Educatiei -, angajatii universitatilor va trebui sa ofere serviciilor de securitate informatii legate de studentii musulmani sus-pectati ca ar fi implicati in actiuni teroriste. Documentul mentioneaza ca mediile universitare au devenit permeabile la terorism si un mediu propice de unde pot fi recrutati militanti radicali. Documentul mai atrage atentia asupra societatilor islamice din cadrul universitatilor care s-au radicalizat in ultimii ani si tind sa aiba o agenda politica.
Potrivit The Guardian, univer-sitatile vor fi foarte reticente vizavi de aceste propuneri, pentru ca vor vedea in oferirea acestor informatii o colaborare cu "politia secreta" asupra careia nu exista un control public adecvat.
"Cred ca este probabil cea mai grava incalcare a drepturilor studentilor musulmani care a avut loc vreodata in aceasta tara. Se pare ca esti vinovat pana ti se dovedeste nevinovatia", a declarat Wakkas Khan, presedintele Federatiei Societatilor Studentilor Musulmani din Marea Britanie.
Gemma Tumelty, presedinta Uniunii Nationale a Studentilor, crede ca toti musulmanii vor fi tratati cu suspiciune doar datorita religiei lor. Ea compara ceea ce se intampla acum cu perioada anilor '40-'50, cand in SUA a avut loc o adevarata vanatoare a comunistilor.
Drepturile si libertatile oamenilor au fost grav incalcate atunci, iar acest scenariu se poate repeta in Marea Britanie, sustin criticii masurii.
Aceasta nu este prima dezbatere legata de comunitatea musulmana care tine in ultimele saptamani prima pagina a ziarelor din Marea Britanie. Acum doua saptamani Jack Straw, ministrul britanic pentru relatia cu Camera Comunelor, le cerea femeilor musulmane din circumscriptia sa sa renunte la valul islamic. Valul traditional, care acopera fata cu exceptia ochilor, "este expresia vizibila a segregarii si a diferentei", scria Straw in The Lancanshire Evening Standard, un cotidian local. Imediat dupa afirmatiile lui Straw, un comunicat de presa al Consiliului Musulmanilor din Marea Britanie (MCB) a atras atentia ca declaratiile ministrului o sa aiba cel mai mare succes in randul intolerantilor. Muhammad Abdul Bari, secretarul general al consiliului, declara ca a observat o crestere periculoasa a sentimentelor antimusulmane din Marea Britanie, aratandu-se ingrijorat de faptul ca declaratiile lui Straw le-ar putea alimenta in continuare. In replica unor astfel de luari de pozitie, ministrul a fost aparat de alti colegi ai sai.
Valul purtat de femeile musulmane nu este pentru prima data subiectul presei internationale. In 2004 Parlamentul francez hotara ca simbolurile religioase nu mai pot fi expuse in scolile publice. Valul folosit de femeile musul-mane era direct vizat, iar Parlamentul a votat aceasta lege in ciuda impotrivirii acerbe a musulmanilor si a amenintarii cu uciderea a doi jurnalisti francezi de catre o grupare irakiana.
Ministrul britanic pentru relatiile dintre comunitati, Ruth Kelly, a afirmat recent ca Marea Britanie este o tara propice pentru practicarea religiei musulmane, dar ca masuri serioase ar trebui luate pentru combaterea extremismului. Statul insa nu ar trebui sa le spuna oamenilor cum ar trebui sa se imbrace, a sustinut ea. Kelly a promis sprijin din partea guvernului pentru comunitatile care lupta impotriva extremismului.
Tot ieri, intr-un raport publicat de Coordonatorul national al luptei impotriva terorismului (NCTb) din Olanda, vin in completarea temerilor autoritatilor britanice, afirmand ca cercurile musulmane din Olanda tind sa se radicalizeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO