Politică externă

Statele UE nu mai pot folosi dreptul de veto in privinta emigratiei

26.10.2004, 00:00 31

Ministrii de interne din tarile membre ale UE au convenit ieri, la Luxemburg, sa nu mai fie permisa utilizarea dreptului de veto in interiorul Uniunii atunci cand se pune problema emigratiei sau a azilului.
Decizia are legatura cu o reuniune de saptamana viitoare a UE consacrata aprobarii asa-numitului Program Haga, care prevede un plan de proceduri comune de deportare si de stabilire a statutului de refugiat, in cazul acordarii de azil. Acelasi program mai are in vedere si instituirea unei forte comune de paza a frontierelor, ca si punerea in functiune a unui sistem centralizat de acordare a vizelor, al carui sediu se pare ca ar urma sa fie la Bruxelles.
In privinta acestui program exista mai multe diferente de optiune, cele mai importante fiind cele ridicate de Italia si de Marea Britanie. Italia vrea construirea unor tabere de triere, care ar urma sa fie amplasate la granitele Uniunii, unde sa fie selectati cei care vin din tarile sarace cu visul de a se stabili in tarile bogate ale Occidentului. Este cunosuta, de pilda, problema pe care Italia o are cu refugiatii care provin din nordul Africii.
Marea Britanie nu vrea cu nici un chip sistemul centralizat de acordare a vizelor, asa cum nu accepta nici fortele speciale comune care sa pazeazsca granitele Uniunii. Paza buna si mai ales proprie spun aici britanicii, trece primejdia impanzirii Marii Britanii cu populatie in cautare de azil. Marea Britanie este cea mai cautata tara europeana de catre azilanti - printre altele si pentru ca are un sistem destul de generos de asistare a celor care sunt la inceput intr-o tara straina.
Pana acum, Marea Britanie a amenintat ca va folosi dreptul de veto atunci cand se va vota in interiorul Uniunii vreo chestiune legata de migratie sau azil. Insa, ieri, cand s-a stabilit ca acest drept este caduc, premierul britanic, Tony Blair, a anuntat ca tara sa nu va participa la anumite masuri care sunt cuprinse in Programul Haga - adica la acelea care au starnit opozitia acestei tari. Regatul Unit va participa insa la masurile de securizare a frontierelor, dupa modelul aplicat si pana acum - va trimite fregate in Marea Mediterana care vor urmari ambarcatiunile care vor sa patrunda in apele spaniole, italiene si grecesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO