Politică externă

Stanga franceza se pregateste de proteste masive anti-Sarkozy

21.09.2007, 18:21 17

Sarkozy a anuntat ieri 22.000 de reduceri de posturi din cadrul serviciilor publice. Miile de angajati care se vor pensiona anul viitor nu vor fi inlocuiti, sustine seful statului francez.
Intr-un discurs tinut la Institutul de Administratie din Nantes, Sarkzoy a declarat ca este timpul ca sectorul public sa devina mai eficient.
Franta este una dintre cele mai mari birocratii din lume, in sectorul public lucrand 5,2 milioane de oameni, adica aproape 13% dintre francezii activi. Or, presedintele spune ca acest lucru trebuie sa inceteze. De altfel, el anuntase in campania electorala ca va face modificari dramatice in sectorul public. Inertia francezilor este totusi celebra, dar presedintele spune ca nu cedeaza. Ieri el si-a detaliat planul: "Sa nu irosim un singur euro din fondurile publice, iar pentru asta trebuie sa luptam".
"Vreau un sector public care sa fie mai mic, mai bine platit si cu mai multe posibilitati de cladire a unei cariere. Ceea ce propun este o revolutie culturala, o revolutie pentru schimbarea modului de a gandi si a comportamentului nostru", a adaugat el.
Presedintele a spus ca statul nu-si va mai permite sa aiba atatia angajati, adaugand ca scopul va fi de "a nu irosi un singur euro" din fondurile publice. Angajatii din acest sector se bucurau, pana acum, de ore confortabile de munca, salarii bune si securitatea muncii. Anuntul presedintelui a fost facut la o zi dupa ce Sarkozy a lansat un amplu program de reforma a pensiilor, sustinand ca nu mai este de acord cu sistemul de pana acum care functiona in Franta. Acesta era destinat unui numar variat de profesii, unii salariati putand sa se pensioneze la 50 de ani, in loc de 60.
Liderul de la Elysee si-a motivat deciziile, afirmand ca asemenea inlesniri nu se mai justificau, mai ales ca bugetul asigurarilor sociale era de multa vreme in deficit. El vrea, de asemenea, sa limiteze beneficiile acordate unor categorii de pensionari precum mecanicii de locomotiva sau lucratorii companiilor de electricitate.
Nicolas Sarkozy afirma ca nivelul actual al platilor facute de la bugetele asigurarilor sociale descurajeaza munca si ca saptamana de lucru de 35 de ore duce la somaj. "Primul principiu la care nu voi face niciun compromis este acela de a pune munca si locurile de munca in centrul politicii noastre sociale. Am fost ales pentru acest plan si il voi pune in aplicare", a spus atunci presedintele Frantei.
El a declarat ca va negocia cu patronatele si cu sindicatele, dar ca este hotarat sa reformeze sistemul cat mai repede. Acest lucru va fi dificil, deoarece sindicatele din transporturi au numit planurile presedintelui inacceptabile si au anuntat ca vor face greva luna viitoare. Daca acestia vor organiza o greva, retelele de transport ale Frantei vor fi paralizate.
Ultima oara cand Guvernul a incercat sa se schimbe sistemul de pensii, in 1995, Franta a infruntat timp de trei saptamani greve si proteste in strada.
Sindicatele nu au fost singurele care au fost nemultumite de anunturile lui Sarkozy. Noua partide de stanga din Franta, s-au reunit pentru prima oara de la inceputul lui 2006 si au convenit sa adopte o declaratie comuna prin care condamna politica liderului de la Elysee.
Reuniunea a avut loc la cateva ore dupa discursul presedintelui Sarkozy pe tema reformei sociale. Cele noua partide au sprijinit si organizarea unei manifestatii, programata pentru 29 septembrie, prin participarea la o "zi de refuz" a francizelor medicale, organizata la apelul a 40 de organizatii sindicale si profesionale.
Textul adoptat de reprezentantii celor noua partide de stanga mentioneaza ca poporul francez se confrunta cu "cea mai mare ofensiva antisociala din ultimii 50 de ani" si face apel la toate fortele de stanga sa contribuie la mobilizarea necesara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO