Politică externă

Spitalele, politia si bazele sportive vor fi preluate de baronii locali

11.05.2009, 00:00 41

Guvernul a aprobat ieri legile pentru transferul catre autoritatile locale a atributiilor de administrare in sanatate, politie si sport, iar in urmatoarele 10 zile vor fi analizate proiectele de acte privind descentralizarea in educatie, agricultura, cultura si munca.

Potrivit premierului Emil Boc, descentralizarea va fi una de profunzime.
 
Descentralizarea in sanatate
Guvernul a aprobat ieri Strategia privind descentralizarea in sistemul de sanatate, acesta reprezentand primul pas in trecerea spitatelor si directiilor de sanatate publica in administrarea autoritatilor locale, potrivit Mediafax.
Alte patru acte normative (Legea descentralizarii in sistemul de sanatate, Legea Sanatatii Publice, o hotarare de guvern privind infiintarea Institutului de Sanatate Publica si o hotarare de infiintare a Institutului National de Medicina Legala) urmeaza sa fie elaborate pana la 1 iulie. Actele normative vor intra in vigoare la 1 septembrie, iar descentralizarea propriu-zisa in sistem va deveni efectiva de la 1 ianuarie 2010.
Astfel, potrivit Legii descentralizarii in sistemul de sanatate, Directia de Sanatate Publica va trece din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea consiliilor judetene sub numele de Directie de Asistenta Medicala. Aceasta va coordona toate activitatile de asistenta medicala din judet, va reprezenta autoritatea locala in consiliul de administratie al spitalului, va aloca resursele proprii la nivel local si judetean, va aviza bugetele de venituri si cheltuieli ale unitatilor medicale, precum si planul de investitii si cheltuielile de capital - finantate de la bugetul local - si va aviza propunerile de achizitie de echipamente de inalta performanta, inclusiv cele finantate de Ministerul Sanatatii.
 
Deciziile nu mai trec pe la Ministerul Sanatatii
Practic, daca pana acum toate deciziile privind administrarea unui spital treceau pe la Ministerul Sanatatii, de la 1 ianuarie acestea vor reveni autoritatilor locale. De asemenea, la nivelul surselor de finantare, daca pana acum autoritatile locale se puteau implica in acordarea de fonduri, de anul viitor vor fi obligate prin lege sa asigure bani. Cu toate acestea, aproximativ 80% din banii unui spital vor continua sa vina de la casele de asigurari de sanatate.
Un program pilot de descentralizare functioneaza deja in Bucuresti de la inceputul anului pentru 18 din cele 41 de spitale.
Prin Legea sanatatii publice se vor infiinta consilii de administratie la nivelul spitalelor si vor fi alcatuite in marea lor majoritate din trei membri: reprezentantul ministerului, reprezentantul autoritatilor locale si cel al caselor de asigurari de sanatate.
Politia comunitara dispare
Politia comunitara va fi transformata in politie locala si va avea atributii in privinta ordinii publice, protectiei activitatilor comerciale, protectiei mediului, potrivit ministrului de interne Dan Nica.
Actuala politie comunitara va disparea, ea fiind integrata celei locale. Noua politie va fi subordonata primarilor. Ea va fi sprijinita de politia nationala care va detasa personal pentru pregatirea politistilor locali. Saptamana viitoare vor fi prezentate uniforma si insemnele politiei locale.
 
Bazele sportive trec la administratiile locale
Baza materiala sportiva a directiilor pentru sport si cea administrata de cluburile sportive si centre de agrement vor fi trecute in administrarea consiliilor judetene sau locale, care vor fi obligate sa mentina destinatia imobilelor si sa efectueze lucrari de intretinere si modernizare.
Procesul de descentralizare in ceea ce priveste sportul si tineretul va fi realizat progresiv, la solicitarea administratiei publice locale, conform unei hotarari aprobate ieri de Guvern.
"Dupa negocierile cu structurile asociative, am decis ca tot ceea ce tine de sportul de performanta ramane in administrarea Ministerului Tineretului si Sportului, urmand sa descentralizam restul activitatii sportive, respectiv activitatii de tineret. Autoritatile locale vor face o solicitare catre minister, dupa ce acesta va transmite in prealabil fiecarei autoritati publice locale o lista cu toata baza materiala care urmeaza sa fie supusa descentralizarii, cu numarul de personal si bugetul aferent", a declarat ministrul de resort, Monica Iacob Ritzi, la finalul sedintei de guvern.
Ea a aratat ca sunt presedinti de consilii judetene sau autoritati locale care nu doresc preluarea bazelor in administrare, ci prefera o formula agreata si de Uniunea Europeana, respectiv de asociere cu ministerul, clubul sportiv municipal si, eventual, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.
 
Ce se va intampla
  • Spitalele judetene vor trece in administrarea consiliilor judetene
  • Spitalele municipale vor in administrarea consiliilor municipale
  • Spitalele orasenesti si comunale vor trece in administrarea consiliilor locale
  • In subordinea ministerului vor ramane institutele nationale de cercetare, institutele clinice, spitalele regionale si anumite spitale declarate de interes national, unde se realizeaza acte medicale de inalta performanta
  • Politia comunitara va fi transformata in politie locala
  • Politia locala va raspunde in fata primarului
  • Bazele sportive - in afara de cele de performanta - trec in administratia locala
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO