Politică externă

Socialista Royal si-a prezentat "pactul prezidential" in 100 de puncte

13.02.2007, 18:54 20

Dupa mai multe saptamani de asteptare in care a scazut in sondaje, Segolene Royal, candidatul socialistilor francezi pentru presedintia Frantei, si-a prezentat la finele saptamanii trecute programul sau de guvernare, in fata a peste 15.000 de simpatizanti.
"Cu mine, niciodata politica nu se va mai face fara voi", le-a spus Royal oamenilor adunati sa o asculte. Cu o orientare clara de stanga si cu cateva accente conservatoare pentru a mai fura din electoratul rivalului sau de dreapta, Nicholas Sarkozy (actualul ministru de interne), Royal a prezentat o suta de masuri menite sa transforme, spune ea, Franta intr-o tara mai puternica.
Ea a numit aceste masuri "pactul prezidential" intr-o incercare de a se revendica urmas al lui Francois Mitterrand - sustin analistii francezi - care vorbea si el adesea de un contract cu poporul francez.
Royal a promis ca va mari salariul minim de la 1.200 de euro la 1.500 si va creste cu 5% pensiile celor cu venituri mici. Candidatul socialist a mai promis ca somerii vor primi in continuare, timp de un an, 90% din ultimul lor salariu. Mai mult, a promis ca va construi peste 120.000 de locuinte subventionate si ca va oferi tinerilor imprumuturi avantajoase de 10.000 de euro pentru a-i ajuta la inceput de cariera.
Candidatul conservator, Nicholas Sarkozy, care conduce deocamdata in sondaje, a replicat imediat platformei lui Royal, intrebandu-se de unde va lua banii pentru toate aceste masuri sociale, avand in vedere ca economia franceza are rezultate deloc satisfacatoare.
Ministrul de finante, Thiery Breton, care s-a aratat si el sceptic fata de programul socialistilor, a aratat ca asemenea masuri vor costa multe miliarde de euro.
Printre alte propuneri ale candidatului socialist mai este de remarcat ideea infiintarii unor centre educationale cu structura militara pentru tinerii delincventi. Royal - cunoscuta in Franta ca o adepta a democratiei participative - a mai vorbit si despre infiintarea unor "jurii populare" menite sa supravegheze activitatea guvernantilor.
"Eu ma adresez tuturor francezilor, in timp ce altii se adreseaza doar activistilor socialisti", a declarat Sarkozy imediat dupa discursul lui Royal, incercand sa-si pastreze stilul dur care l-a consacrat.
Segolene Royal nu a ocolit nici problemele de politica externa, desi in saptamanile trecute a comis cateva gafe care au subrezit increderea francezilor in capacitatea ei de a gestiona functia prezidentiala.
Ea s-a pronuntat in favoarea unei Uniuni Europene puternice si a unei constitutii cuprinzatoare si a promis ca va incerca o apropiere de Rusia fara a scapa din vedere probleme cu care se confrunta aceasta tara. Si relatia Frantei cu SUA trebuie consolidata, crede socialista franceza, dar fara a lasa Washingtonul sa intimideze Parisul.
Cu 10 saptamani inainte de prima faza a alegerilor este deocamdata greu de prevazut cine va castiga, desi multi analisti mizeaza deja pe Sarkozy.
O multime de intelectuali de stanga, precum celebrul Pascal Brucker, si-au aratat simpatia pentru candidatul dreptei, intr-o miscare destul de surprinzatoare. Stilul direct si pragmatic al lui Sarkozy i-a cucerit pe multi dintre francezi, dar platforma propusa de Royal poate schimba balanta pentru ca a atins cateva probleme la care electoratul francez este in mod traditional sensibil.

Cele mai importante proiecte ale lui Royal
Cresterea salariului minim de la 1.200 la 1.500 de euro
O crestere de 5% a pensiilor celor cu venituri mici
Pastrarea saptamanii de lucru de 35 de ore
Construirea a peste 120.000 de case subventionate pentru tinerele cupluri
Imprumuturi avantajoase de pana la 10.000 de euro pentru tinerii francezi
Pana in 2020, 20% din consumul Frantei de curent electric sa provina din surse regenerabile de energie
"Jurii populare" care sa supravegheze activitatea guvernantilor
Intarirea Uniunii Europene
Adoptarea unei constitutii europene
O apropiere de Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO