Politică externă

Situatia politica de la Chisinau se deterioreaza rapid

28.11.2003, 00:00 22

Cateva mii de persoane au continuat pentru a treia zi consecutiv protestele la Chisinau, impotriva planului Moscovei de federalizare a Republicii Moldova.
Planul elaborat de Vladimir Putin prevede autonomia provinciilor separatiste Transnistria si Gagauzia si autorizeaza prezenta armatei ruse in stanga Nistrului pentru o perioada de 30 de ani. Acest lucru ar insemna, practic, ca Rusia vrea sa-si construiasca un cap de pod in apropierea frontierelor UE, avand in vedere ca Romania va adera curand la Uniune, iar Parlamentul European a adoptat la inceputul saptamanii o rezolutie care afirma ca Republica Moldova are dreptul sa spere ca va fi si ea integrata. Sub presiunea strazii presedintele Vladimir Voronin a amanat semnarea  impreuna cu Vladimir Putin a documentului - eveniment prevazut pentru marti la Chisinau, drept urmare liderul de la Kremlin si-a amanat vizita in capitala Republicii Moldova. Opozitia si societatea civila ii acuza pe comunistii la putere ca pregatesc dezmembrarea tarii si cer demisia presedintelui Voronin si alegeri anticipate. Situatia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din Georgia unde presedintele Eduard Sevardnadze a fost fortat sa demisioneze la presiunea strazii. Demonstrantii de la Chisinau nu s-au mai multumit ieri sa protesteze in fata presedintiei ca de obicei  ci au plecat in mars prin scoli si centre universitare cerand strudentilor si elevilor sa iasa in strada. La demonstratia de miercuri, politia a intervenit in forta impotriva manifestantilor si i-a batut pe mai multi parlamentari ai opozitiei care se aflau in fruntea protestatarilor.
Deputatii crestin-democrati Vlad Cubreacov si Eugeniu Garla sustin ca detin certificate medico-legale care atesta ca au fost batuti de politie. Cubreacov a declarat ca medicii i-au recomandat sa se interneze dupa ce au observat ca prezinta simptome ale unei comotii cerebrale. Seful serviciului de presa al Ministerului de Interne, Eugen Vitu, a precizat insa ca fortele de ordine si-au indeplinit doar misiunea. "Conducerea Ministerului de Interne nu a ordonat cadrelor din subordine sa recurga la forta, misiunea lor fiind doar de a asigura si mentine ordinea in mod pasnic (...) Politistii nu i-au batut sau bruscat pe deputatii PPCD, a fost o inscenare", a adaugat el.Doua posturi de televiziune din Chisinau au difuzat insa imagini care arata ca protestatatii au fost batuti de politie. Opozitia de la Chisinau acuza Guvernul ca ignora posibilitatea dezbaterilor publice care ar putea duce la dezamorsarea noii crize politice. Grupurile parlamentare ale Partidului Popular Crestin Democrat si ale Aliantei Moldova Noastra au parasit plenul Parlamentului ieri dupa ce majoritatea comunista a respins cererea opozitiei de a se transmite in direct, pe postul national de radio, dezbaterile pe tema proiectului rus. Presedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, a declarat ca ar fi fost suficienta realizarea unei emisiuni care sa informeze populatia in legatura cu dezbaterile parlamentare. Liderul PPCD, Iurie Rosca, si-a exprimat regretul ca nu s-a reusit dezamorsarea crizei politice si ca presedintele Vladimir Voronin si Legislativul nu constientizeaza importanta dezbaterilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO