Politică externă

Situatia din Bagdad pune sub semnul intrebarii al doilea mandat al lui Bush

29.10.2003, 00:00 16

Presedintele american George W. Bush pierde substantial din increderea alegatorilor, cu un an inainte de alegeri, din cauza modului in care Statele Unite gestioneaza situatia din Irak.
Dupa repetatele atentate din ultima perioada impotriva fortelor aliate, tot mai multi americani dezaproba strategia Washingtonului in Irak. Potrivit unui sondaj publicat luni de presa americana, 50% dintre americani dezaproba politica Casei Albe fata de Irak, in timp ce 47% sunt de acord cu ea. Politica lui Bush a pierdut sustinatori, avand in vedere ca in aprilie, sondajele indicau ca 80% dintre americani sunt de acord cu interventia impotriva lui Saddam Hussein. Evolutia din ultimele luni a determinat si o schimbare a optiunilor politice. Sondajul pubicat luni arata ca 46% dintre americani l-ar vota pe Bush, pentru inca un madat la Casa Alba, iar 43% ar opta pentru candidatul democratilor. In august, 51% au spus ca ar acorda inca un mandat prezidential lui Bush, ci doar 39% ar vota un candidat democrat.
Analistii americani spun ca in aceste conditii Bush risca sa piarda un nou mandat la Casa Alba.
Politica americana are mai putini sustinatori si pe pla extern. Colin Powell, secretarul de stat american al apararii, a facut ieri apel la Comitetul international al Crucii Rosii - vizata luni de un atentat - si la organizatiile neguvernamentale sa nu paraseasca Irakul. "Munca lor este necesara in Irak, iar plecarea lor ii va face pe teroristi castigatori", a spus Powell, in noaptea de luni spre marti. Apelul secretarului de stat american vine dupa ce luni, in prima zi a Ramadamului, la Bagdad au avut loc cinci atentate sinucigase, soldate cu moartea a 43 de persoane si ranirea altor 200, iar duminica s-au produs mai multe explozii. Ieri, in zori, la Bagdad s-a mai auzit o explozie. In Fallujah, la 50 de kilometri de Bagdad, s-a produs ieri un nou atentat soldat cu sase morti.
Unul dintre aceste atentate a vizat sediul din Bagdad al Crucii Rosii ceea ce l-a determinat pe seful delegatiei acestei organizatii, Pierre Gassmann, sa anunte ca Organizatia va parasi Irakul, incepand de astazi.
Celelalte atacuri au avut drept tinte patru comisariate de politie. Atentatele de la Bagdad, din prima zi a Ramadamului, au fost condamnate de lumea intreaga dar au ridicat si o serie de intrebari legate de originea lor.
Atentatele din ultimele doua zile marcheaza "debutul unui conflict de gherila clasic" care vizeaza fortele coalitiei, dar este dificil de precizat autorii atacurilor, au declarat analistii britanici, citati de AFP. "Este un lucru foarte grav, nu este vorba despre atacuri izolate", a declarat Francis Tusa, expert al publicatiei specializate Defence Analysis, adaugind ca atacurile marcheaza declansarea unei veritabile campanii teroriste. In opinia acestuia, americanii minimalizeaza intentionat gravitatea atacurilor.  Tusa a recunoscut ca perspectivele sunt sumbre si ca este posibil sa mai fie comise atacuri spectaculoase. Un alt analist, din cadrul Institutului International de Studii Strategice (IISS), a apreciat ca  autorii atacurilor nu sint numai adeptii fostului regim, asa cum declara americanii. Sint mai multe grupuri la originea valului de atentate, dar este dificil sa se precizeze exact cine este autorul, a subliniat el. Un general american a afirmat ca persoanele responsabile pentru comiterea acestor atentate sint "combatanti straini".
La scurt timp dupa comiterea atentatelor presedintele american George W. Bush s-a intalnit la Casa Alba cu reprezentantul sau special in Irak, Paul Bremer. Presedintele american a spus ca atentatele care vizeaza fortele americane din Irak sint determinate de succesele din ce in ce mai mari inregistrate de coalitie in aceasta tara, relateaza AFP. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO