Politică externă

Siria ameninta ca se va implica in conflictul din Orient

24.07.2006, 19:33 27

Siria a amenintat la sfarsitul saptamanii cu implicarea armata in conflictul dintre Israel si Hezbollah daca armata statului evreu va intreprinde o actiune de lunga durata pe teritoriul Libanului, motivatia oficiala fiind ca Damascul se afla la numai
20 km de granita cu Libanul.
In aceeasi vreme, armata israeliana s-a mobilizat la granita de nord, pentru a fi pregatita in cazul unei actiuni siriene. In incercarea de a gasi solutii diplomatice pentru rezolvarea conflictului, secretarul de stat american Condoleezza Rice era asteptata aseara sa faca o vizita in zona de conflict pentru a detensiona situatia. In acest timp ostilitatile au continuat, bilantul ajungand la 350 de morti in tabara libaneza si la 36 pentru israelieni.
In ceea ce priveste o posibila ofensiva de anvergura a Israelului in Liban, ministrul sirian al informatiilor Moshen Bilal a declarat ca Siria se va implica armat in rezolvarea conflictului. "Daca trupele israeliene ne provoaca, Damascul va actiona pentru garantarea sigurantei nationale", a declarat ministrul sirian in timpul unei intrevederi avute cu prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Damascul s-a pronuntat pentru un dialog cu SUA, in speranta rezolvarii conflictului. Ministrul de externe sirian, Fayssal Mekdad, a spus ca "Siria este pregatita pentru un dialog cu SUA, bazat pe respect reciproc". Tentativa diplomatica se loveste de afirmatiile presedintelui SUA, care a declarat ca "pentru multi ani, Siria a fost principalul sponsor al Hezbollah si a ajutat gruparea siita cu transportul de arme facute in Iran".
Seful Statului Major al armatei isreliene, generalul Dan Halutz, a admis ca Israelul inca se mai gandeste daca va lansa o ofensiva terestra de proportii in Liban. Armata israeliana a confirmat ocuparea unui sat de pe teritoriul Libanului, la granita de nord cu Israelul, stationand astfel pe teritoriul statului arab.
Ca raspuns la eforturile comunitatii internationale, Israelul ar putea accepta desfasurarea unei forte de mentinere a pacii in partea de sud a Libanului. Israelienii declara ca doresc ca respectiva forta sa fie suficient de puternica pentru a proteja zona de nord a statului evreu de actiunile Hezbollah. Ei doresc garantii ca, ajutata de armata libaneza, forta internationala va purcede la dezarmarea Hezbollah. Ministrul israelian al apararii, Amir Peretz, a precizat, intr-un dialog cu ministrul de externe german Frank Walter Steinmeier, ca nu este exclusa acceptarea acestei variante. Secretarul de stat american Condoleezza Rice a inceput ieri un turneu in Orientul Mijlociu, in tentativa de a detensiona situatia. Aceasta miscare vine dupa ce Washingtonul nu s-a pronuntat explicit pentru incetarea ostilitatilor.
De altfel, guvernul american a fost rugat de Israel sa trimita mai repede un transport de rachete inteligente, capabile sa-si atinga tinta evitand obstacolele.
In acest timp, ministrul de externe francez, Philippe Douste-Blazy, prezent in Israel, a fost nevoit sa se adaposteasca in urma unui tir de rachete Hezbollah catre orasul Haifa, iar un observator ONU a fost lovit de tirurile Hezbollah orientate catre satul libanez Maroun al-Ras, ocupat de armata israeliana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO