Politică externă

Sesiunea ONU, scena de prezentare a noilor strategii

23.09.2004, 00:00 12

La sesiunea care se desfasoara in aceste zile la New York in cadrul Adunarii Generale a ONU, ca in fiacare an s-au prezentat mai multi dintre liderii lumii, insa, de data aceasta au aparut mai multe viziuni noi - cele mai multe avand ca tinta lupta impotriva terorismului.
Cea mai asteptata aparitie a frost a presedintelui american, George Bush, care mai are doar sase saptamani pana la alegerile prezidentiale din tara sa, dar, la sediul ONU, il asteptau mai multi dintre criticii sai in privinta razboiului din Irak. Ultimul venit in aceasta companie a fost chiar secretarul general al ONU, Kofi Annan, cel care saptamana trecuta a criticat, fara sa mai foloseasca limbajul dimplomatic, interventia in Irak a americanilor. Chiar si fara o astfel de declaratie, Bush avea sa se infatiseze organizatiei pe care a ignorat-o atunci cand a inceput razboiul din Irak.
Or, poate si datorita apropiatului scrutin electoral din tara sa, eorge Bush a fost curtenitior in discursul sau de la sesiunea Adunarii Generale a ONU. Unii dintre analisti considera ca George Bush a dorit sa transmita un semnal al schimbarii politicii externe a Statelor Unite in cazul in care ar castiga un al doilea mandat. Cu alte cuvinte, sa convinga opinia publica de faptul ca Statele Unite nu se mai vor folosi de-aici inainte de statutul lor de mare putere, ci vor urmari sa obtina solidaritate, un front comun in combaterea terorismului. Or, prima etapa in cazul unei astfel de strategii este o rezolutie a ONU. De aceea poate, Bush a incercat din nou sa prezinte ratiunile pentru care a intervenit cu de la sine putere in Irak, fara sa mai astepte acceptul ONU. In aceasta argumentatie, o fraza-cheie pentru liderul de la Casa Alba a fost "raspunsul cel mai nimerit in caz de nevoie nu este retragerea, ci prevenirea".
Din partea presedintelui american a venit si o propunere concreta care sa arate intentia Casei Albe de a colabora mai indeaproape cu ONU. Este vorba despre propunerea venita din partea presedintelui american de infiintare a unui asa-numit Fond pentru Democratie, un cont comun, de fapt, care sa fie alimentat de mai toate tarile membre ale Natiunilor Unite. Bush a anuntat, iar acesta poate fi considerat inca un gest de curtoazie fata de ONU, ca primul contributor la acest fond ar fi chiar Statele Unite (pana de curand unul dintre cei mai mari datornici la contributiile financiare in contul ONU).
O alta propunere care cu siguranta nu va ramane neobservata este cea a premierului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Acesta a propus formarea unei aliante intre tarile occidentale si lumea araba, al carei liant sa fie unul de natura culturala. Zapatero sustine (de fapt preia una dintre teoriile des invocate in ultima vreme, de cand se lupta combativ impotriva terorismului) ca saracia si radicalismul islamic sunt sursele terorismului. Or, spune premierul socialist spaniol, prin stabilirea si mai ales prin adancirea unui dialog cultural si religios, se poate ajunge si la colaborare de natura politica. Ceea ce propune primul-ministru spaniol nu este tocmai o noutate, dar venita din partea sa propunerea ar putea sa capete sustinatori. Argumentul este de natura istorica - Spania este o tara care a cunoscut influentele islamului (chiar a fost stapanita de mauri, asta in Evul Mediu) si a dovedit ca prin impletirea valorilor foarte diferite intre ele se poate convietui si chiar se poate construi rafinat. La mijloc mai exista si tendinta evidenta a lui Zapatero de a-i acorda Spaniei un profil mai vizibil. Daca ar capata adepti propunerea sa, atunci unul dintre moderatorii dialogului intre culturi ar putea fi chiar Spania, care se vrea o punte intre lumea occidentala si Africa de Nord, de pilda. Afirmarea unei noi pozitii a Spaniei a fost evidenta in ultima vreme, de cand Zapatero a schimbat echilibrul de forte in lumea occidentala. Asta prin simpla extragere a Spaniei din seria aliatilor Statelor Unite (prima decizie a sa ca premier a fost retragerea trupelor spaniole din Irak) si apropierea de nucleul dur al Uniunii Europene sau, cum i se mai spune, de motorul franco-german, fie, cum ii spune Zapatero, apropierea de "inima" Europei.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO