Politică externă

Senatorul John Kerry preia conducerea in cursa spre Casa Alba

29.01.2004, 00:00 14



Senatorul de Massachusetts John Kerry, s-a instalat intr-o confortabila pozitie de lider al democratilor americani in cursa pentru desemnarea candidatului acestui partid pentru prezidentialele din acest an. El a castigat alegerile preliminare din New Hampshire, cu un scor de 39%, dupa ce castigase si prima etapa a cursei din interiorul partidului, care a avut loc cu o saptamana in urma in Iowa. Pe locul al doilea s-a situat, de aceasta data, fostul guvernator de Vermont, Howard Dean, care a intrunit 26% din voturi. Cursa pentru desemnarea candidatului democrat la Casa Alba nu s-a incheiat. Mai pot avea loc rasturnari de situatie, mai ales ca urmeaza o serie de alegeri preliminare in state importante pentru electoratul american, in care sunt multi dintre viitorii electori (cei care decid cine va fi presedintele american, la alegerile din 4 noiembrie, potrivit sistemului american de vot).



Urmatorii in cursa din interiorul Partiodului Democrat s-au clasat, la egalitate, cu 12% din voturi, fostul general american Wesley Clark, si senatorul din Carolina de Sud John Edwards. Ultimul mentionat avusese un scor mult mai bun in Iowa, saptamana trecuta, cand se clasase al doilea. Generalul Clark nu a participat la acea etapa a alegerilor interne democrate.



Senatorul Kerry se prefigureaza a fi un candidat care aduna voturi pe zi ce trece - desi inainte de a incepe aceasta cursa senatorul de Massachusetts nu era intre favoriti (cel mai bine plasat era Dean), iata ca, dupa doua scrutine, Kerry se detaseaza.



Discursul sau are un mesaj direct si ferm in privinta a celor doua teme principale care se pare tot mai clar ca vor constitui miza alegerilor din acest an - politica de securitate nationala a SUA si impozitele.



Kerry a avut, in New Hampshire, un stat cu cateva milioane de locuitori din nord-estul Americii, un mesaj critic la adresa strategiei de politica externa a administratiei Bush. Bazandu-se pe atuurile sale - veteran al razboiului din Vietnam si apoi un critic acerb al acestuia, dupa care au urmat criticile la adresa razboiului din Irak -, Kerry si-a inasprit discursul cu fiecare zi de campanie electorala. El a declarat ca isi va folosi postura de candidat la Casa Alba ca sa-l inlature pe Bush de la putere, asa cum inlaturati vor fi si toti reprezentantii marilor corporatii si "instigatori", cum i-a numit pe sustinatorii apropiati si pe consilierii lui Bush. "Venim", a spus Kerry in discursul sau de final din New Hampshire, "iar voi plecati. Si nu lasati usa deschisa ca sa va loveasca la plecare", a adaugat Kerry, citat de Reuters, referindu-se la cei mai sus-mentionati.



El si-a atacat si adversarii democrati la cursa de nominalizare pentru candidatura la Casa Alba, in special pe acela care pare sa fie contracandidatul cel mai puternic, Howard Dean.



Un sondaj efectuat de Washington Post la iesirtea de la urnele din New Hampshire arata ca electorii il prefera pe John Kerry pentru ca il considera candidatul potrivit sa-l inviga pe George Bush (62%, fata de 10%, cat a primit Dean). Kerry mai are un avans considerabil fata de Dean, de 39%, si in privinta unei alte calitati care conteaza mult in desemnarea candidatului - experienta potrivita pentru a-l combate pe Bush. Sondajul mai arata ca John Kerry a devenit preferatul dintre candidatii preferati in ultima saptamana (52%), in conditiile in care Dean avea 40% din voturile totale pe care le-a intrunit in total de mai bine de o luna. La categorii de varsta, Kerry este detasat inaintea lui Dean, cu o singura exceptie - a celor intre 18 si 29 de ani. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO