Politică externă

Seful teroristilor de la WTC ar fi sunat in Romania inainte de 9/11

12.09.2007, 18:05 16

La sase ani de la atentatele de la 11 septembrie asupra turnurilor gemene World Trade Center, cotidianul francez Liberation a publicat un raport din care reiese ca pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operational al teroristilor care au comis atentatele, Mohammed Atta, figureaza si un numar din Romania.
Raportul, apartinand FBI-ului si care dezvaluie activitatile celor 19 autori ai atentatelor asupra WTC, nu precizeaza rezultatele anchetei, prin urmare nu se stie in ce scop ar fi putut folosi Atta numarul din Romania. El a folosit un alt numar international fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obtine sprijin pentru actiunile sale teroriste, precizeaza publicatia franceza.
Documentul, denumit Twinbom-Pentbom, contine 198 de pagini si este structurat pe 19 capitole, fiecare detaliind activitatea unui terorist. Stirea a creeat diferite reactii in randul oamenilor politici din Romania. Fostul sef de stat, Ion Iliescu, a declarat ca nu stie nimic despre acest lucru. "Habar
n-am avut de acest lucru. Pentru prima data aud. Nu stiu nimic, nici vorba", a spus Iliescu.
In ciuda declaratiilor lui Iliescu, Ioan Talpes, fost consilier prezidential, a declarat ca, din cate isi aminteste, CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii) a stiut despre faptul ca liderul operational al teroristilor de la 11 septembrie a avut convorbiri cu un numar de telefon din Romania si, de asemenea, ca autoritatile au luat masuri informative. "Parca au si gasit pe cineva, dar, nu mai stiu exact. Au trecut sase ani, dar daca imi amintesc bine, s-a stiut despre asta, s-a discutat, s-au luat masuri de culegere de informatii. Insa a trecut multa vreme, iar chestiunea era, oricum, una colaterala", a spus Talpes.
Nici fostul premier, Adrian Nastrase, nu-si aminteste sa fi discutat cu CSAT in legatura cu telefonul pe care Atta l-ar fi dat in Romania.
Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca MAE investigheaza informatiile aparute in presa straina cu privire la lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta si ca asteapta o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete acum.
"Trebuie sa verificam, sa vedem despre ce contact este vorba, daca este vorba despre un complice sau daca este vorba despre sprijinirea actiunilor teroriste. Evident ca ne preocupa si verificam in acest moment", a declarat ministrul roman de externe.
Reactia din partea Serviciului Roman de Infromatii (SRI) a fost una de negare totala a existentei vreunei legaturi intre atentatele de la 11 septembrie si telefonul dat in Romania.
Dupa ce a aparut intr-o inregistrare video la sfarsitul saptamanii trecute, liderul Al-Qaida, Osama Ben Laden, a trimis un nou mesaj americanilor prin intermediul unei inregistrari audio care a aparut pe internet ieri, la implinirea a sase ani de la atentatele de la New York.
In introducere, Ben Laden il elogiaza pe Waleed al-Shehri, teroristul saudit care se afla la bordul cursei 11 a companiei American Airlines care a lovit turnul de nord al complexului World Trade Center.
Autenticitatea inregistrarii nu a putut fi confirmata imediat, dar imaginile au fost insotite de logo-ul companiei As-Sahab Media care este in mod traditional interfata gru-parii Al-Qaida in relatiile cu mediile externe. Imaginile cu liderul Al-Qaida de pe caseta de saptamana trecuta au creeat controverse in Senatul american.
Barba liderului terorist, care era grizonata si stufoasa, este tunsa si vopsita in negru, fapt care i-a facut pe senatori sa se intrebe daca acest lucru nu este semnul organizarii unor noi atentate.
Comandantul fortelor militare din Irak, David Petraeus, a fost chemat la inceputul saptamanii in fata Congresului american pentru a-si prezenta raportul privind situatia din Irak. El a recomandat un calendar al militarilor americani de pe teritoriul irakian, lucru salutat de guvernul de la Bagdad.
Planul de reducere a trupelor americane din Irak, propus de Petraeus, ar pune capat pana la jumatatea anului 2008 politicii de suplimentrare a fortelor, promovata de la inceputul acestui an. Comandantul a dat asigurari ca reducerea trupelor va continua dincolo de iulie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO